Mitä sodan säännöt tarkoittavat? Miten ne on kehitetty, milloin ja miksi? Noudattavatko valtiot sääntöjä? Entä miten ihmisiä voidaan auttaa, kun maassa on sota?
Podcastin kolmannessa jaksossa Jouni Hemberg ja Venla Saikku saavat vieraakseen Suomen Punaisessa Ristissä pitkän uran tehneen, muun muassa järjestön pääsihteerinä toimineen, Kristiina Kumpulan. Kolmikko keskustelee jaksossa sodan säännöistä ja humanitaarisesta avusta. Esiin nousee esimerkiksi YK:n, kansalaisjärjestöjen ja valtioiden rooli sodan sääntöjen ja yhteiskuntarauhan ylläpitäjänä.
Vaikka sodan oikeussäännöt ja siviilien oikeudet tunnistetaan nykyään paremmin kuin vaikka 30 vuotta sitten, myös haasteita on, Kumpula sanoo. Yksi ajankohtainen haaste on kansainvälisen monenkeskeisen yhteistyön rapautuminen; usko kansainväliseen järjestykseen on heikentynyt. Sodan sääntöjä ei myöskään aina noudateta.
”Meneillään olevissa konflikteissa keskeinen rikkomus on se, että hyökkäyksiä kohdistetaan siviileihin. Toinen rikkomus on humanitaariseen apuun kohdistuvat hyökkäykset, vaikka yleensä humanitaarisen avun työntekijöitä on arvostettu. Kolmas, joka nähdään erityisesti Jemenissä, mutta myös Gazassa, on oikeus ruokaan, eli ruokaturvan tilanne on erittäin heikko.”