Olemme luovan alan toimijoiden ytimessä Elannon punatiilisen korttelin sisäpihalla Helsingin Sörnäisissä. Vieressä on Tekstin talo ja vastapäätä yökerho Kuudes Linja.
Entisen Leipätehtaan tiloista löytyy kulttuurikeskus Caisa, jonka hämärässä salissa on meneillään klubi-ilta. Global Club Nights -tapahtumassa esiintyy tänään kaksi bändiä: Skatterheads Ltd. ja African Child. Bändien jäsenet ovat kotoisin Mosambikista, Suomesta, Kreikasta, Brasiliasta, Yhdysvalloista, Nigeriasta ja Tansaniasta.
Pääsymaksu kerran kuukaudessa järjestettävälle klubille on maltillinen: opiskelijoilta ja muilta alennusryhmäläisiltä kuusi euroa ja lopuilta 11 euroa. Klubille tulleiden ikähaarukka ulottuu silmämääräisesti parikymppisistä kuusikymppisiin, mikä vaikuttaa olevan yksi tämän tapahtuman ominaispiirteistä.
Se onkin ollut yksi kolme vuotta pyörineen klubin lähtökohta: luoda paikka, jossa kansainväliset musiikkiopiskelijat ja ammattimuusikot voisivat esittää musiikkiaan, tavata toisiaan ja verkostoitua.
”Huomasimme, että tällaista paikkaa ei Helsingissä ollut. Mietimme, miksi emme loisi sellaista tilaa itse”, sanoo Chico Matada, toinen GCN-klubin tuottajista.
Mosambikilaistaustainen Matada, 44, on rumpali ja säveltäjä, joka ennen Suomeen muuttoaan valmistui jazzopinnoista Tanskassa sijaitsevasta Aarhusin kuninkaallisesta musiikkiakatemiasta.
Klubin toinen isäntä on kreikkalaistaustainen kitaristi Vasileios Katopodis, 40, jonka mukaan klubin idea on saada muualta muuttaneille pääsy sellaiseen tietoon, jota on yleensä vain paikallisilla.
”Mekin ehdimme asua Suomessa lähes kymmenen vuotta yrittäen selvittää sitä, mitä täällä tapahtuu”, hän sanoo.
Ajatuksena oli niin ikään tuoda suomalaiseen musiikkikenttään sen tarvitsemaa monimuotoisuutta.
”Olemme olleet onnekkaita sen suhteen, että myös suomalaiset muusikot ovat olleet koko ajan iso osa tätä. Ei ole syntynyt kahta erillistä kuplaa, vaan suomalaiset ja ulkomailta Suomeen muuttaneet muusikot ovat tutustuneet toisiinsa.”

Matada ja Katopodis tapasivat toisensa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Global Music -koulutusohjelmassa. He kehittelivät klubia Uniarts Hubin englanninkielisessä yrityshautomo-ohjelmassa ja saivat yritykselleen tukea Sibelius-Akatemian kansainväliseltä osastolta.
Ideana oli paitsi tuoda yhteen kansainvälisiä musiikkiopiskelijoita, myös kuroa umpeen kuilua akateemisen maailman ja muun musiikkimaailman välillä.
”Halusimme saada tapahtumiin mukaan myös suomalaisia tuottajia, levy-yhtiöiden edustajia ja muita musiikkiteollisuudessa mukana olevia”, Matada sanoo.
”Tässä olemme onnistuneetkin. Osa täällä esiintyneistä muusikko-opiskelijoista on päässyt klubilla tapaamaan tuottajia ja muita alan ammattilaisia.”
Klubille on selvästi ollut tarvetta, sillä se on ollut lähes joka kerta loppuunmyyty.

Illan ensimmäinen bändi on Skatterheads Ltd, joka juhlistaa 1960-luvun Jamaikalla syntyneen ska-musiikin juuria. Toisena esiintyvä African Child esittelee ensimmäistä kertaa Tansaniasta kotoisin olevan Baraka Issabun omia kappaleita.
Issabu on pianisti, musiikinopettaja, tutkija, säveltäjä, sovittaja ja tuottaja.
Musiikissaan eri tyylejä yhdistelevä Issabu omistaa keikkansa Afrikan lapsille. Yleisö riehaantuu lopulta tanssimaan.
Myös Issabu opiskelee Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Global Music -koulutusohjelmassa. Hän työstää parhaillaan kesäkuussa ilmestyvää debyyttialbumiaan.
”Olin ennen illan keikkaa hermostunut, mutta innostunut. Nyt olen enää todella iloinen. Oli upeaa, että pääsin esittämään musiikkiani”, Issabu sanoo myöhemmin.
”Tämän kaltainen klubi on tärkeä erityisesti kaltaisilleni muusikoille, jotka ovat muuttaneet Suomeen. Tarvitsemme paikan, jossa voimme esitellä työtämme.”
Klubilla juhliva Sonja Nyblin, 35, ei ole paikalla ensimmäistä kertaa. Nyblin laulaa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian avoimen yliopiston monikulttuurisessa Global Choir -kuorossa.
”Tykkään tosi paljon tämän tyyppisestä musiikista ja vähän pienemmästä meiningistä. Mukavaa on sekin, että kuulen itselleni uutta musiikkia.”
Nyblin iloitsee, että Caisassa esiintyy Sibelius-Akatemian opiskelijoita, ja että kaikilla esiintyjillä on laaja ammattitaito.
Iranilainen Sara Majidi Nejad, 22, on käynyt GCN-klubeilla monta kertaa. Hänkin opiskelee Sibelius-Akatemian Global Music -ohjelmassa. Hän soittaa qanun-näppäilykielisoitinta, ja on välillä soittanutkin sitä klubilla.
”Pidän klubin fiiliksestä ja ilmapiiristä. Lisäksi tulin tukemaan täällä tänään esiintyviä ystäviäni.”
Nejad nauttii enemmän live-musiikin kuuntelemisesta kuin juhlimisesta yökerhoissa.
”Global Club Nights on suosikkini, koska täällä esitetään niin laadukasta live-musiikkia.”
Antti Salo, 43, on käymässä GCN-klubilla ensimmäistä kertaa. African Child -bändin viimeisen kappaleen ajaksi Salo on noussut ylös seisomaan ja tanssimaan.
Hän jakaa saman työhuoneen bändin kitaristin kanssa. Hän ei oikeastaan tiennyt etukäteen, mitä odottaa klubilta.
”Yleensä käyn vain sellaisilla maksullisilla keikoilla, joiden artistien musiikkia olen kuunnellut ennestään.”
Nyt Salo on kuitenkin saanut kokea positiivisen yllätyksen.
”African Child oli aivan superhyvä!”

Kaksi vuotta sitten Sibelius-Akatemian tiloista Caisaan siirtynyt klubi sai avukseen Caisan tapahtumatuottaja Kitari Mayelen.
Syyskuussa Kanneltaloon siirtyvälle klubille etsitään nyt uutta tilaa. Matada ja Katopodis haluavat saada klubin laajentumaan Helsingin keskustan ulkopuolelle, kenties myös Espooseen ja Vantaalle. Toiveena on päästä levittämään GCN-klubia mahdollisimman laajalle.
Viime vuonna aloittamalleen onnistuneelle yhteistyölle Etnosoi!-festivaalin kanssa kaksikko toivoo jatkoa.
”Olemme iloisia, että kaikki on mennyt näin hyvin. Emme etukäteen tienneet, mihin idea meidät vie”, Matada sanoo.
Seuraavaksi Global Club Nights järjestää balkanilaisen musiikin illan pe 4.4.2025 klo 19.00 – 22.00 Caisan salissa ja lapsille FlipFlop-yhtyeen esityksen la 5.4. klo 13 Caisan salissa. Tapahtumat ovat maksullisia. Lue lisää.
GCN-klubiin liittyy radio-ohjelma joka keskiviikko kello 15-17 nimellä Helsinki Open Waves (HOW) -radio: Global Club Nights. Ohjelmassa musiikkialan opiskelijat ja ammattilaiset keskustelevat musiikkiskenestä, inklusiivisuudesta ja monimuotoisuudesta.
Helsingissä voi bailata pallon ympäri
Helsingissä voi kuulla musiikkia ympäri maailman. Yksittäisten tapahtumien lisäksi kaupungissa järjestetään toistuvia klubeja, etenkin yökerhoissa. Tässä muutamia nostoja:
▪️ Yksittäisiä livekeikkoja löytyy keikkapaikkojen nettisivuilta. Perinteistä eri maiden musiikkia voi löytää esimerkiksi Helsinki Folk –nettisivun kautta. Sivulle postataan ympäri Helsinkiä pidettäviä folk-keikkoja. Maailman eri musiikkikulttuureista tietoa jakava Maailman musiikin keskus on välillä mukana järjestämässä tapahtumia, joista ilmoitetaan heidän sivuillaan.
▪️Latinalaisen Amerikan musiikin tahdissa pääsee tanssimaan kerran kuukaudessa yökerho Maximessa pidettävässä Fiesta Latina Helsinki -tapahtumassa. Latinobileitä järjestetään myös Teurastamon Lopez y Lopez -ravintolassa nimellä Rumba Latina Helsinki sekä BK Bodega-ravintolassa. Ainakin BK Bodegassa on esiintynyt myös muusikoita.
▪️Afrikkalaisten rytmien tahtiin pääsee tanssimaan Afro Sunday-tapahtumassa Kuudes Linja -yökerhossa. Afrobeat-musiikkia voi kuulla myös Anomaly-tapahtumissa, joita järjestetään eri paikoissa. Anomaly-klubeilla soitetaan myös muun muassa hip hoppia ja R&B:tä sekä Karibialta tulevia musiikkityylejä reggaeta ja dancehallia.
▪️Helsingissä on myös aktiivinen K-popskene. KPOP & KHIPHOP Night -tapahtumaa on pidetty aiemmin Kaivohuoneella, nyt Maxinessa. Bileitä on järjestänyt ympäri Eurooppaa operoiva KEvents, joka tuo myös korealaisia artisteja Eurooppaan. K-bileitä ja muita tapahtumia järjestää myös K-pop Suomi ry.