Artikkelikuva
Boy Dallas on töissä Kiberan paikallisradioasemalla nimeltä Pamoja FM. Radiokanavalla nuoret dj:t soittavat letkeää musiikkia. Boy Dallas puhuu kanavalla alkuillasta viitenä päivänä viikossa.

”Ihmiset valittavat ja ovat vihaisia Trumpille” – Tapasimme kenialaisessa slummissa Boy Dallasin, jonka elämään suomalaiset tutustuivat kymmenen vuota sitten

Vuonna 2015 ohjaaja Kati Juurus teki Nairobin slummia Kiberaa käsittelevän palkitun dokumentin, jonka pääosassa nähtiin kuvaajana työskentelevä Boy Dallas. Tapasimme Boy Dallasin Kiberassa ja kysyimme, mihin suuntaan tilanne hänen kotikulmillaan on kehittynyt.

Viimeistään vuonna 2015 Nairobin Kibera, 700 000 asukkaan slummi, tuli suomalaisten laajaan tietoisuuteen, kun Kati Juuruksen palkittu dokumentti Kibera! esitettiin. 

Ensi-iltaan saapui silloin myös yksi syntyperäinen kiberalainen, dokumenttielokuvan päähenkilö Boy Dallas, oikealta nimeltään Abdallah Musa.

Hän on myös toinen dokumentin kuvaajista Jouni Soikkelin rinnalla.

Juuruksen dokumentissa Boy Dallas etsii vastausta siihen, miksi Kibera ei nouse köyhyydestä, vaikka on monien toimijoiden avustuskohde.

Dokumentti antaa osittaisia vastauksia, mutta ei tarjoa ratkaisevaa viisasten kiveä. Hyvä niin: katsoja saa ajatella ihan itse.

Nyt, kymmenen vuotta myöhemmin, Boy Dallas ottaa meidät sydämellisesti vastaan kotikulmillaan Kiberassa. Hän vie meidät tutustumaan työpaikkaansa, paikallisradioasemaan nimeltä Pamoja FM. 

Pamoja FM:n studiossa nuoret dj:t soittavat kiberalaisille letkeätä musiikkia ja höystävät sitä lyhyillä iskevillä repliikeillä. Samalla kun he muistuttavat nuoria kuulijoita kaidalla tiellä pysymisestä, he yrittävät luoda uskoa tulevaisuuteen.

Se on päivä päivältä vaikeampaa.

Boy Dallas juttelee ruokakojulla myyjien kanssa Kiberan kadulla Nairobissa Keniassa.
”Täällä Kiberassa vastaantulijat pyytävät, että puhuisin seuraavan päivän radio-ohjelmassa juuri heitä koskettavasta ongelmasta”, sanoo Boy Dallas (keskellä).

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin helmikuinen päätös jäädyttää maailman suurimpiin auttajiin kuuluva, esimerkiksi monen YK-ohjelman tukija, Yhdysvaltojen kehitysyhteistyövirasto USAID, järkytti kiberalaisia.

Boy Dallas arvioi, että jopa 60 prosenttia Kiberan eri avustusohjelmista on saanut USAIDin rahoitusta.  

”Tämä sattuu ja järkyttää. Ihmiset valittavat ja ovat vihaisia Trumpille”, hän sanoo ja pahoittelee samalla Suomen kehitysyhteistyöleikkauksia.

Asiat eivät Kiberassa ole menneet parempaan suuntaan. Boy Dallas sanoo, että koronapandemia sysäsi kehitystä vuosia taaksepäin. Se vei myös hengen yhdeltä radion työntekijältä.

Kiberassa jatkuvat samat vanhat ongelmat: puutteellinen jätehuolto, turvattomuus ja pula puhtaasta vedestä, Boy Dallas luettelee.

Hän ei usko olojen parantuvan nyt kun kanvainvälinen tuki hupenee. 

Boy Dallas kättelee naista Kiberan kadulla.
”Minulle on voimaannuttavaa, että ihmiset luottavat minuun”, sanoo Boy Dallas, joka on tunnettu Kiberassa.

Radioasemalla Boy Dallas puhuu alkuillasta, viitenä päivänä viikossa. Hän on Kiberan ääni, joka tunnetaan kaduilla.

”Kun puhun radiossa tai kujilla ihmisille, he kuuntelevat. Täällä Kiberassa vastaantulijat pyytävät, että puhuisin seuraavan päivän radio-ohjelmassa juuri heitä koskettavasta ongelmasta”, Boy Dallas sanoo. 

”Minulle on voimaannuttavaa, että ihmiset luottavat minuun. Haluan puhua heidän kanssaan enkä halua heidän pettyvän.”

Kibera, suomeksi ”viidakko” tai ”metsä”, on yksi maailman tutkituimmista slummeista. Kenian vallannut siirtomaavalta Britannia antoi asuinalueen palkaksi imperiumia palvelleille nubialaissotilaille 1920-luvulla.

Tuolloin Kiberan asutuksen uskottiin jäävän väliaikaiseksi, ja siksi sitä ei kehitetty. Toisin kävi: valtavan väestönkasvun ja kaupungistumisen jälkeen Kibera on jättiläinen, yksi maailman tiheimmin asutetuista alueista, jonka infrastruktuuria palveluineen on mahdoton muuttaa ilman asukkaiden häätämistä ja asuntojen purkamista. 

Pienet edistysaskeleet, kuten uudet vesitankit, sähköliittymät, päällystetyt tienpätkät, liikkuvat klinikat ja pienimuotoinen kierrätys hukkuvat kuitenkin massiivisten ongelmien alle.

Ruuan hinta on täällä noussut, ja Kenian taloutta ravisteleva ilmastonmuutos on siihen osasyynä.

Apaattinen Kibera ei kuitenkaan ole. Paikkaan mahtuu käsittämätön määrä yksityisyrittäjiä, kuten erilaisia käsityöläisiä ja kauppiaita.

Kibera onkin täynnä dynamiikkaa ja resilienssiä – onhan sen asukkaista noin puolet alle 15-vuotiaita.  

Silmiinpistävintä pysähtyneisyyttä edustaa heikko jätehuolto: roskavuoret, joiden huipuilla vuohet ja kierrätysmateriaalia etsivät ihmiset tonkivat jätteitä. Yhteiskäymälän käyttäjien määrä saattaa täällä on monin paikoin jopa 150 henkilöä.

Seuraamme liittyvä, Kiberan nuorille valokuvausta opettava Hassan Ahmed avaa joitakin köyhyyden kierteessä olevan Kiberan ongelmia.

”Vaikka monet nuoret ovat saaneet yliopisto- ja ammattikoulutuksen, heille ei ole tarjolla työpaikkoja”, Hassan sanoo.

”Toiseksi, ruuan hinta on täällä noussut, ja Kenian taloutta ravisteleva ilmastonmuutos on siihen osasyynä.”

Kolmas kurjistava tekijä on Hassanin mukaan nykyhallituksen kiristynyt veropolitiikka, joka osuu palkansaajiin ja yrittäjiin. Se on saanut elintarvikealan yrittäjät nostamaan ruuan hintaa. Kiberalaiset joutuvat ostamaan nyt vähemmän ravitsevaa ruokaa, koska se on halvempaa.

Hassan sanoo heikentyneen ravitsemustilanteen johtaneen muun muassa diabeteksen lisääntymiseen. Hän on huolissaan myös teini-ikäisiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan lisääntymisestä ja kasvavasta huumeongelmasta.

Ohitamme suuren seinämaalauksen koronapandemian ajalta. Henkilökohtaisesta hygieniasta valistavan maalauksen sponsoreina toimivat USAID ja YK:n ruokaohjelma WFP. 

Boy Dallas ottaa valokuvaa kameralla Kiberan kadulla.
Boy Dallas sanoo, ettei Kiberan tilanne ole juuri parantunut kymmenessä vuodessa. Hänelle toivoa paremmasta antavat ihmiset. ”Toivoon pitää takertua.”

Nairobin kaupunki omistaa Kiberan maat ja saa tuloja vuokratessaan niitä slummien kiinteistöjohtajille. Koska Kibera on laittomasti rakennettu alue, eivät maanomistajat ota vastuuta Kiberan palvelujen kehittämisestä. Näin ollen esimerkiksi klinikat ja koulut toimivat yksityisten yritysten ja kansainvälisen tuen avulla.

Monen kiberalaisen pelko onkin se, että viranomaiset päättävät purkaa slummin ja rakentaa tilalle kerrostaloasuntoja, joihin köyhillä ei ole varaa muuttaa.

Kenian presidenttiä William Rutoa verrataan Kiberassa Donald Trumpiin. 

Viime kesänä Kenian nuori sukupolvi, ”Gen Z”, lähti haastamaan hallitusta katumielenosoituksilla edeten aina parlamenttitalolle asti. Mielenosoitukset, joissa vastustettiin verokorotuksia ja korruptiota, tukahdutettiin väkivaltaisesti. Yli neljäkymmentä nuorta kuoli.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Nairobissa on kesän jälkeen pidätetty yli 80 hallituksen arvostelijaa. Boy Dallas kertoo, että ihmisiä katoaa. Vanhemmat kertovat hänelle, kuinka perheen nuoria on viety kotoa, eikä heidän olinpaikastaan ole tietoa.

”Olemme kuilun partaalla. Mitä tahansa voi tapahtua. Tulevaa on vaikea ennustaa”, hän sanoo. 

Päivän päätteeksi Boy Dallas palaa radiostudioon puhumaan kiberalaisille, jotka ovat kyllästyneet vuosikymmenten aikana tehtyihin lupauksiin.

Saako hän vielä jostain toivoa? 

”Toivoon pitää takertua. Ihmiset antavat minulle toivoa. He kiittävät minua ohjelmistani. Uskon saavani voimaa myös Jumalalta.”

Kati Juuruksen dokumentti Kibera! on nähtävissä Yle Areenasta.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!