Artikkelikuva
Näkymä Granadaa ympäröivälle kukkulalle, jossa elää luolataloissa asuvien ihmisten yhteisö.

Heroinistien pakopaikasta taitelijoiden paratiisiksi – Granadan luolataloissa asuu nyt luontoa ja rauhaa rakastava yhteisö

Etelä-Espanjan Granadaa ympäröivillä kukkuloilla elää yhteisö, joka kantaa vedet suihkulähteeltä ja saa sähkönsä aurinkopaneeleista.

Keskellä syvintä Andalusiaa, Granadaa ympäröivän kukkulan rinteessä, on nelisenkymmentä luolataloa. Koskapa alueella ei ole sähköverkkoa, useimmat asukkaat saavat valoa pimeän aikaan aurinkopaneeleiden avulla.

Ihmisiä on asunut tällä kukkulalla satoja vuosia. Nyt alue on hyvässä kunnossa nykyisen yhteisön ansiosta. Aina ei ole ollut näin.

Vuonna 1492 Espanjan kruunu valloitti Granadan kaupungin ja lopetti islamilaisen hallinnon Pyreneiden niemimaalla. Tämä pakotti muslimiväestön kääntymään kristinuskoon tai vaihtoehtoisesti sysäsi heidät orjuuteen. Monet Granadan romanit pakenivat kaupungin keskustasta ja päätyviät kaupunkia ympröiville vuorille aikeenaan kaivaa rinteeseen luolia ja muodostaa omat naapurustonsa.

Espanjan romanien historiallisen ja rakenteellisen syrjinnän vuoksi luolilla on pitkään ollut huono maine.

1960-luvulla laki velvoitti luolatalojen asukkaat jättämään kotinsa, ja 1980-luvulla Espanjaa koetelleen heroiiniepidemian aikana monet addiktit muuttivat tyhinä olleisiin luoliin. Tämä lisäsi edelleen kielteisiä mielikuvia luola-asumisesta.

Asiat ovat muuttuneet paljon viime vuosikymmeninä. Monet luolatalonaapurustot ovat kohentaanet ilmettään. Useimmat kaupunginosat, kuten kuuluisa Sacramonte, ovat nyt sähkö- ja vesiverkon piirissä. Ne myös palvelevat matkailua – luolakodin voi jopa vuokrata Airbnb:stä.

Granadan ympärillä on yhä myös yhteisöjä, joihin sähköverkko ei vielä yllä. Osa tätä kuvareportaasia varten haastattelemistani ihmisistä haluaa pysyä nimettöminä, koska he pelkäävät joutuvansa pois kodeistaan.

Nykyään suurin osa tämän yhteisön luola-asukkaista on sekalainen kansainvälinen ryhmä nuoria taiteilijoita, sirkuslaisia ja yliopisto-opiskelijoita.

Koska Espanjan elinkustannukset nousevat edelleen hälyttävää vauhtia ja palkat ovat alhaisemmat kuin monissa sen naapurimaissa, luolassa asumisesta on tullut joillekin houkutteleva vaihtoehto.

Täällä asukkaat ovat valinneet asumisen luolissa, koska he haluavat asua lähellä kaupunkia, mutta pysyä yhteydessä luontoon.

Vaikka suuri osa tiedotusvälineistä edelleen arvostelee näissä ”epävirallisissa” luolissa asuvia ihmisiä, suurin osa täällä asuvista välittää maasta ikään kuin se olisi heidän omansa. Yhteisö ei häiritse muita asuinalueita millään tavalla ja sen jäsenet tahtovat ainoastaan elää yksinkertaisempaa elämää.

Tämä valokuvasarja on osa pitkän aikavälin ”Solar Portraits” -projektia, joka käsittelee sähkön saatavuuden puutetta kaikkialla maailmassa. Solar Portraits on pitkäaikainen projekti, joka on jatkunut vuodesta 2013. Tähän mennessä sitä on tuotettu 29 paikkakunnalla, 10 maassa viidellä mantereella.

Valokuvissa kuvataan pääasiassa syrjäisten alueiden asukkaiden elämää. Monissa tapauksissa ihmiset saavat kuvauksissa ensimmäistä kertaa sähköä aurinkoenergian avulla. Kaikki kohtaukset on valaistu vain aurinkolampuilla, jotka parantavat kuvattavien  ihmisten elämänlaatua.

www.solarportraits.com

Katso Rubén Salgadon aiempi kuvareportaasi: https://maailmankuvalehti.fi/2021/5/kuvareportaasit/__trashed/

Alejandro ”Maki” Moreno muutti luolaansa vuonna 2015 Alicantesta. Paikan raivaaminen ja siivoaminen kesti viikkoja. Jonglöörinä esiintyvä Moreno asui luolassaan ilman sähköä kuusi vuotta, kunnes asensi sinne aurinkopaneelit. Nyt hän voi treenata temppujaan myös pimeän aikaan.
Joe pesee kätensä ja kasvonsa ennen nukkumaanmenoa. Kataloniasta kotoisin oleva Joe on asunut luolayhteisössä vuodesta 2018. Luolissa ei ole sähköä eikä juoksevaa vettä, joten asukkaat hakevat vettä viikoittain läheisestä julkisesta suihkulähteestä. Joe on valinnut tämän vaihtoehtoisen elämäntavan sen tarjoaman yhteisöllisyyden ja turvallisuuden vuoksi, Joe vertaa luolassa asumista äidin kohdussa olemiseen.
Kuvitukseen, seinämaalaukseen ja performanssiin erikoistunut taiteilija Ilenia muutti Italiasta Espanjaan vuonna 2015. Vuonna 2020 hän löysi Granadasta katetun luolan, tyhjensi sen ja teki siitä asumiskelpoisen. Ilenialle luolassa asuminen tarjoaa tasapainoisen elämäntavan luonnon ja kaupunkielämän välillä. Samalla hän voi säästää rahaa harjoittaakseen intohimoaan, taidetta.
Espanjalaiset Carmen Estevez Calero ja hänen kumppaninsa Joseph Farnarier Tresserras jammailevat aurinkopaneelilla valaistussa luolakodissaan Granadan illassa. Carmen on muusikko, joka sekoittaa flamencoa rapiin ja elektroniseen musiikkiin. Kataloniasta kotoisin oleva Joseph muutti Granadaan vuonna 2019 opiskelemaan sirkusalaa. Pandemian aikana hän tapasi Carmenin ja alkoi rakentaa kotia luolaa..
Alberto Siceri tekee joogaharjoitusta luolatalossaan samalla kun hänen veljensä Matteo lukee. Alberto saapui Granadaan Italiasta marraskuussa 2019 vierailemaan fysiikan tohtoriksi opiskelevan Matteon luona. Kun COVID-19-rajoitukset alkoivat maaliskuussa 2020, Alberto käytti tilaisuutta hyväkseen ja toteutti elinikäisen unelmansa: elää sähköverkon ulkopuolella ja olla yhteydessä luontoon.
Maya ja Olga luolatalossaan Granadassa, Vuonna 2009 he olivat kumpikin työttömiä ja nukkuivat autossaan, kunnes ystävä esitteli heille raunioina olevan luolan. Pariskunta työskenteli kuukausia saadakseen luolasta asumiskelpoisen. Naiset ovat olleet yhdessä 25 vuotta eivätkä voisi kuvitella asuvansa ”normaalissa” asunnossa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!