Artikkelikuva
Unicef Ghanan sosiaalipolitiikan yksikön päällikkö Pauliina Sarvilahti kertoo, että kentällä työskennellessä näkee Afrikan eri sävyt. "Mediassa Afrikka näyttää yksipuolisen synkältä, vaikka monet maat ovat moderneja ja niissä asuu paljon osaavia ja luovia ihmisiä."

Sisäänpäin kääntyminen ei ole kestävää, sanoo kehitysyhteistyön asiantuntija: ”Kriisit ovat yhteisiä”

Miltä näyttää kehitysyhteistyön tulevaisuus ja vaikuttavuus, kun työskentelee kentällä? Unicefin Ghanan toimistolla työskentelevä Pauliina Sarvilahti vastaa väitteisiin.

Kehitysyhteistyöllä ei ole saatu aikaan muutosta.

YK ja sen alaiset järjestöt seuraavat aktiivisesti, tapahtuuko muutosta. Seuraamme ja edistämme kestävän kehityksen tavoitteita (SDG). Lisäksi Unicefilla seurataan lapsen oikeuksien sopimuksen toteutumista. Ensimmäinen tavoite on köyhyyden poistaminen. Tutkimusten mukaan lapsiköyhyys on vähentynyt globaalisti, vaikka tehtävää vielä riittää. Esimerkiksi vuonna 2022 eli vähemmän lapsia köyhyydessä kuin vuonna 2013. Kehitysyhteistyöllä on siis ollut vaikutusta.

Nykyään kehitysyhteistyö perustuu dataan. Teemme maa-analyyseja, evaluaatioita ja seuraamme suosituksia. Työhömme kuuluu yhteistyö paikallisen hallituksen, tilasto tiedekeskusten, yliopistojen, järjestöjen ja yritysten kanssa. Tuemme tahoja niin, että lasten tilanteesta saadaan luotettavaa tietoa. Jaamme tietoa lasten oikeuksista.

Kentällä työskennellessä maiden tilanne avautuu eri tavalla kuin Suomessa.

Täällä asioita ei näe niin mustavalkoisesti. Ymmärrän paremmin maan sisäisiä valtasuhteita, mikä auttaa työn teossa. Suomessa ei oikein näy Afrikan eri sävyt. Mediassa Afrikka näyttää yksipuolisen synkältä, vaikka monet maat ovat moderneja ja niissä asuu paljon osaavia ja luovia ihmisiä.

Kehitysyhteistyöllä voidaan tukea hallituksia sekä kansalaisjärjestöjä ja niiden kautta ihmisoikeuksien toteutumista.

YK:n työ vaikeutuu, kun maat leikkaavat kehitysyhteistyöstä.

Harvinaisen totta. Unicef on riippuvainen kansainvälisestä tuesta. Perusrahoitus tulee mailta, myös Suomelta. Rahoitus on vähentynyt vuosi vuodelta. Samaan aikaan tarvitaan osaamista, kun ala kehittyy teknisemmäksi. Jos ei ole varaa palkata osaavia ihmisiä, se alkaa näkyä tuloksissa.

Koronapandemia osoitti, että olemme kaikki yhteydessä toisiimme. Kriisit, kuten ilmastonmuutos, ovat yhteisiä. Siksi sisäänpäin kääntyminen ei ole kestävää.

Kehitysyhteistyötä pitää uudistaa.

Kehitysyhteistyö uudistuu koko ajan. Se on muuttunut jo paljon sinä aikana, kun olen tehnyt tätä työtä. Nykyään kehitysyhteistyö on tulosperustaista ja oma tieteenlajinsa.

Unicefin rooli on tuntea lasten tilanne ja ajaa heidän oikeuksiaan. Toiminta perustuu lapsen oikeuksien sopimukseen, jonka maat ovat ratifioineet. Emme sanele, miten pitää elää, mutta käymme jatkuvaa dialogia.

Kehitysyhteistyön tulevaisuus on taloudellisessa yhteistyössä, esimerkiksi yritysten kautta.

Yritysten rooli on toki tärkeä. Yritys voi investoinnillaan tarjota töitä, rahoittaa sosiaalipalveluja maksamalla veroja ja kontribuoida esimerkiksi sekarahastoilla julkisrahoitukseen. On kuitenkin tärkeä muistaa, että yritykset eivät korvaa valtion roolia.

Ihmisoikeuksien edistäminen ja palvelujen tuottaminen ovat pääosin hallituksen tehtäviä. Kehitysyhteistyöllä voidaan tukea hallituksia sekä kansalaisjärjestöjä ja niiden kautta ihmisoikeuksien toteutumista.

Kuka?

Pauliina Sarvilahti

Ammatti: Sosiaalipolitiikan yksikön päällikkö, Unicef Ghana

Tausta: Valtiotieteiden maisteri Helsingin yliopistosta. Työskennellyt aiemmin Kepassa (nyk. Fingo), Kirkon Ulkomaanavussa sekä ulkoministeriössä Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa.

Harrastukset: Tanssi, tennis ja musiikki.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!