Artikkelikuva
NASA:n satelliittiasema Carnavorissa Länsi-Australiassa

Satelliitit yhteyksien rakentajina ja eriarvoisuuden haastajina?

Satelliitit mahdollistavat laajan viestintäverkostomme. Kaikilla ei kuitenkaan ole pääsyä verkkoon. YK:n ja sen alaisen avaruusasioiden toimiston aloite pyrkii mahdollistamaan avaruusteknologian avulla internetyhteyden globaalissa etelässä asuville.

Satelliitit koskettavat jokaisen elämää, mutta harva pysähtyy miettimään niitä. YK:n avaruusasioiden toimiston UNOOSA:n mukaan maapalloa kiertää 8 261 satelliittia, joista vähän yli puolet on aktiivisia.

Satelliitit ovat modernin kommunikaation kulmakivi: ne luovat laajan viestintäverkoston. Hyödyllisyydestään huolimatta, ne voivat myös edistää eriarvoisuutta. Maailman nopea digitalisoituminen uhkaa sulkea ulkopuolelle ne, joilla ei ole internet-yhteyttä.

Lähes puolet maailman väestöstä, noin 3,7 miljardia ihmistä, on yhä ilman nettiyhteyttä. Suurin osa heistä on naisia ja elää globaalin etelän maissa. Brookings Instituten Nicol Turner Lee puhuu digitaalisesta näkymättömyydestä viitaten ihmisiin, jotka ovat yhteiskunnan väliinputoajia, koska heillä ei ole internet-yhteyttä.

UNOOSA:n johtaja Niklas Hedman sanoo, että tulevaisuus tuo tullessaan entistä suurempia satelliittiteknologian harppauksia.

UNOOSA ja YK:n Access to Space 4 All -aloite pyrkii auttamaan erityisesti globaalin etelän ihmisiä hyödyntämään avaruusteknologian etuja kestävän kehityksen saavuttamiseksi. Internet-yhteys luo useita mahdollisuuksia esimerkiksi maaseutuyhteisöjen asukkaille, kuten verkkokoulutuksia. Lisäksi internet mahdollistaa reaaliaikaisen viestinnän esimerkiksi kriisitilanteissa.

UNOOSA:n johtaja Niklas Hedman sanoo, että tulevaisuus tuo tullessaan entistä suurempia satelliittiteknologian harppauksia, ja että maailmanlaajuinen internet-yhteys tulee olemaan avainasemassa kestävän kehityksen varmistamisessa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!