Huumorin on katsottu erottavan ihmisen muista eläimistä. Helmikuussa julkaistu tutkimus kuitenkin osoittaa, että myös muut ihmisapinat osaavat hauskuutella, kertoo uutissivusto Mongabay.
Monikansallinen tutkimusryhmä teki havainnon, että simpanssit, gorillat, bonobot ja orangit kiusoittelevat toisiaan. Merkittävässä luonnontieteiden journaalissa Proceedings of the Royal Society B:ssä julkaistussa tutkimuksessa eläintarhassa elävillä ihmisapinoilla havaittiin 18 eri käyttäytymismallia, jotka tutkijat luokittelivat leikkisäksi kiusoittelemiseksi. Näitä olivat esimerkiksi töniminen, kehon osien vetäminen ja lyöminen. Kiusoittelua harrastivat varsinkin nuoret ihmisapinat.
Kiusoittelun lisäksi ihminen jakaa muiden ihmisapinoiden kanssa nyt esimerkiksi kyvyn nauraa, surra ja tuntea empatiaa.
Löytö on tärkeä etenkin siksi, että kiusoittelua pidetään vitsailua edeltävänä toimintana, joka vaatii monimutkaisia kognitiivisia kykyjä. Se eroaa siis leikkimisestä, jonka tiedetään jo olevan osa ihmisapinoiden ja monien muiden lajien elämää.
Kiusoittelu vaatii esimerkiksi käyttäytymisen muokkaamista niin, ettei se provokaatiosta huolimatta aiheuta tappelua, sanoo yksi tutkijoista Isabelle Laumer Max Planckin eläinten käyttäytymistä tutkivasta instituutista Mongabaylle.
”Tulos oli kiehtova ja yllättävä.”
Tulos valaisee huumorin historiaa ja viittaa siihen, että 13 miljoonaa vuotta sitten eläneillä apinoiden ja ihmisten yhteisillä esivanhemmilla saattoi olla kognitiivisia kykyjä kiusoittelemiseen. Kiusoittelun lisäksi ihminen jakaa muiden ihmisapinoiden kanssa nyt esimerkiksi kyvyn nauraa, surra ja tuntea empatiaa.