Artikkelikuva

Merkittävän kotiinpaluun kunniaksi tehty näyttely pohtii kulttuuriperinnön merkitystä

Kansainvälisesti merkittävän repatriaation kunniaksi Kansallismuseossa on esillä 140 saamelaisesinettä sekä arkistoaineistoa, valokuvia ja saamelaistaiteilijoiden teoksia.

Yhteistyö, uusi aika sekä yhteiskunnan ja asenteiden muuttuminen. Näistä viestii vielä 27.2 asti Kansallismuseossa nähtävillä oleva Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu -näyttely.

Suomen Kansallismuseo palautti 2021 runsaat 2000 saamelaisesinettä takaisin Saamenmaalle ja Saamelaismuseo Siidan haltuun. Saamelaisesineiden kokoelma kerättiin 170 vuoden aikana, vuosina 1830–1998.

Kansainvälisesti merkittävän repatriaation kunniaksi Kansallismuseossa on esillä 140 saamelaisesinettä.

Näyttelyssä pohditaan kulttuuriperinnön omistajuutta ja merkitystä identiteetille.

Esineiden lisäksi näyttelyssä on nähtävillä arkistoaineistoa, valokuvia ja saamelaisten taiteilijoiden teoksia. Niiden kautta pohditaan kulttuuriperinnön omistajuutta ja merkitystä identiteetille.

Esimerkiksi kuvataiteilija Outi Pieskin ja tutkija Eeva-Kristiina Harlinin taide- ja tutkimusprojektissa on etsitty yhteyttä esiäiteihin saamelaisnaisten sarvilakin, ládjogahpirin, kautta.

Esiäitien mahtilakin elvytystyötä on tehty projektin myötä muun muassa erilaisissa työpajoissa, joissa saamelaisnaiset ovat valmistaneet lakkeja nykyaikaisella menetelmällä.


Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu, 27.2. asti Suomen Kansallismuseossa, Helsingissä. Liput museosta 15/10/0 € ja netistä 14/9,50/0 €.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!