Artikkelikuva
"Tärkeintä on, että jokainen ottaa vastuuta, riippumatta siitä onko venäläinen, ukrainalainen vai suomalainen, jotta sota loppuu mahdollisimman pian", Mariia Kostiainen sanoo.

”Jokaisen tulee ottaa vastuuta Ukrainan sodasta”

Suomalaisten tulisi auttaa Ukrainan sotaa paenneita osaamallaan tavalla. Tärkeintä on se, että sota loppuu mahdollisimman pian, sanoo Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n varapuheenjohtaja Mariia Kostiainen.

Ennen sotaa ihmiset eivät ymmärtäneet, kuinka tärkeä Ukrainan asema Euroopassa on.
Pitää paikkansa. Moni ei tiedä Ukrainasta paljoa. Varmasti se liittyy siihen, että Neuvostoliiton aikana puhuttiin vain Neuvostoliitosta, johon myös Ukraina kuului. Meillä on nyt harmillinen syy, miksi Ukrainasta puhutaan, mutta toivottavasti se lisää ihmisten kiinnostusta Ukrainaa ja yhdistystämme kohtaan.

Olisi parempi, että suomalaiset auttaisivat ukrainalaisia pakolaisia Suomessa, eivätkä menisi rajoille auttamaan.
En voi vastata kyllä tai ei. Toivon, että jokainen auttaa sillä tavalla kuin pystyy ja osaa. Rajalla on ruuhkaa, mutta ihmiset haluavat päästä pois ja siinä kuljetukset auttavat. Olisi kuitenkin hyvä tietää, mihin ihmiset kuljetetaan ja suunnitella matkat hyvin. Täälläkin apua tarvitaan ja voin sanoa, että apua on ollut tarjolla todella runsaasti ja olemme hyvin kiitollisia siitä.

Ihmiset ovat olleet ihastuksissaan, kuinka hyvin asiat Suomessa hoidetaan ja pohtineet, miten saman voisi tehdä Ukrainassa.

Suomessa asuvien ukrainalaisten ja venäläisten pitäisi pitää nyt yhtä, jotta ihmiset ymmärtävät, etteivät tavalliset ihmiset ole keskenään vihollisia.
Tavallisilla ihmisillä on erilaisia mielipiteitä ja ajatuksia, joten en haluaisi sanoa pitääkö ihmisten olla nyt ystäviä. Mielestäni on tärkeintä, että jokainen ottaa vastuuta, riippumatta siitä onko venäläinen, ukrainalainen vai suomalainen, jotta sota loppuu mahdollisimman pian. Sitten kun sota on ohi ja Ukraina rakennetaan uudelleen, voimme miettiä, miten pystymme pitämään yhtä.

Ukrainalaisten yhdistys on kuullut kritiikin, jonka mukaan ukrainalaisia tuetaan muita sotaa paenneita enemmän.
Olen ollut aikaisemmin eri järjestöjen työntekijänä ja tehnyt monikulttuurisuustyötä. Olen ymmärtänyt, että ainakin viranomaisten puolelta työtä tehdään tasapuolisesti kaikkien hyväksi. Yhdenvertaisuus, ja se ettei ketään unohdeta, on tietenkin tärkeää.

Ukrainalaisia ihastuttaa ja toisaalta kauhistuttaa moni asia Suomessa.
Ennen muuttoani Suomeen olin kuullut, että suomalaiset pitävät etäisyyttä ja täällä suhteet ovat erilaisia. Nyt kun olen asunut Suomessa, olen ymmärtänyt, että tämä ei pidä paikkansa. Suomalaiset ovat hyvin lämpimiä ja huolehtivaisia. Nyt sodasta paenneita ehkä jännittää miten suomalaiset käyttäytyvät, mutta tiedän, että heidät otetaan lämpimästi vastaan. Tietenkin Suomessa on asioita, jotka puhuttavat. Esimerkiksi sääolosuhteet voivat kauhistuttaa. Tiedän, että ihmiset ovat ihastuksissaan siitä, miten hyvin täällä asiat hoidetaan ja pohtineet, kuinka saman voisi tehdä Ukrainassa.Kuka?
Mariia Kostiainen
Ammatti: Sosiaaliohjaaja.
Tausta: Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n varapuheenjohtaja. Aiemmin toiminut kohtaamisasiantuntijana järjestökentällä. Koulutettu vertaisohjaaja. Yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinto sosiaalipolitiikasta Tampereen yliopistolta ja sosiaalityöntekijän kandi Kiovan Mohyla-akatemiasta.
Harrastukset: Käsityöt, hiihto, melonta ja jalkapallo.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!