Artikkelikuva
Svetlana, 14, osallistui sotaharjoitukseen, johon saapui nuoria ympäri Venäjää.

Venäjän nuoria värvätään Putinin kulttiin: pikkusotilaiden harteilla on luoda uusi suur-Venäjä

Joka puolelta Venäjää tuhansia nuoria on rekrytoitu isänmaallisiin kerhoihin ja sotakouluihin. Heidän tehtävänsä on omistaa elämänsä Vladimir Putinin vallan pönkittämiselle.

He ovat 7–25-vuotiaita, ja heitä yhdistää yksi asia: he ovat elämänsä aikana tunteneet vain yhden presidentin, Vladimir Putinin. Tämä presidentti hallitsee yhtä maailman suurimmista maista ja on nyt käymässä sotaa, jonka kansainvälinen yhteisö tuomitsee yksimielisesti.

Ukrainalaista ja valkovenäläistä alkuperää olevana päätin tehdä reportaasin Putinin pikkusotilaat. Reportaasi kuvaa nuorta sukupolvea, jonka presidentti Putin on halunnut muokata omaksi kuvakseen käyttämällä työkaluinaan auktoriteettia ja kuria.

Sotakoulut, sotapelit, isänmaalliset kerhot. Nämä nuoret venäläiset ovat kasvaneet nationalistisen hurmoksen keskellä. He ovat hengittäneet isänmaallisuutta, vahvistaneet presidentti Putinin ja isänmaan kulttia, kääntäneet selkänsä läntiselle maailmalle.

Heidän tulee olla täydellisiä venäläisiä ja kuvastaa suurvaltaa.

Moskovassa joka vuosi järjestettävässä Kremlin kadettijuhlissa Venäjän sota-akatemioiden parhaat tanssijat eri puolilta maata Siperiasta Kaukasiaan ja Moskovasta Pietariin kilpailevat menneen maailman valssien rytmissä ja puvuissa. Erikoinen tapahtuma muistuttaa tsaarihallinnon loistosta, ”suuresta Venäjästä”, jonka Putin haluaisi jälleen kukoistavan.

Kaukasukselta poimitut 7–15-vuotiaat tytöt harjoittelevat väsymättä ollakseen parhaita miekkataistelussa, aseiden käsittelyssä, tanssissa, kiipeilyssä. Heidän tulee olla täydellisiä venäläisiä ja kuvastaa sitä upeaa suurvaltaa, jonka Putin haluaa syntyvän näiden nuorten käsissä uudelleen.

Joka puolella Venäjä on näitä isänmaallisia klubeja: Kaukasuksella, Siperiassa, Uralilla, mutta myös suurissa kaupungeissa. Presidentti Putinin luomalla omalla nuorisoarmeijalla on valtuuskunnat jokaisessa isänmaallisessa kerhossa ja sotakoulussa.

Jopa 8-vuotiaat venäläislapset treenaavat sotilastaitoja. He ovat aseistautuneet kiväärein, ryömivät piikkilankojen alla, harjoittelevat jännittäviä ampumatilanteita. Kaikki haluavat taistella, puolustaa suurta Venäjää pahalta ja ylimieliseltä länsimaailmalta.

Putinin kulttia ylläpidetään ja vahvistetaan sotakoulujen ohella myös muilla areenoilla. Taitelijoista, suunnittelijoista ja verkkosivutovastaavista koostuva SET on esimerkki yhdistyksestä, joka välittää nuorisolle idolisoivia kuvia presidentti Putinista. Niitä levitetään eritysesti sosiaalisessa mediassa.

13-vuotiaat tytöt osallistuvat sotapeliin, jota käydään eri puolilta Venäjää saapuneiden isänmaallisten seurojen kesken.
Sonia, 9, poseeraa sotilasasussaan Mariinski-lyseon sotakoulussa Sholokhovskyssa. Nuorille tytöille suunnattu sotilaallinen sisäoppilaitos on ylivertainen isänmaan ja presidentti Putinin kultin vahvistamisessa, olipa laji mikä tahansa: laulu, voimistelu, cheerleading, kamppailulajit tai nyrkkeily.
Nuoret pojat lounastauolla puolisotilaallisten isänmaallisten seurojen välisessä kilpailussa. Voittajaksi selviää ryhmä, joka on ylittänyt kaikki ”haasteet” ensimmäisenä: joen ylitys, rynnäkkökiväärin kokoaminen, lihaskunto, ammunta. Joen ylitys tapahtuu hyppäämällä puunrunkojen yli.
Nuoret tytöt valmistautuvat isänmaalliseen esitykseen Balak Kalitvan -sotilaskoulussa.
Nuoret tytöt seisovat peilin edessä Kremlin vuotuisissa nuorisotanssiaisissa Moskovassa. He ovat läpäisseet tiukan seulan, jossa on valittu sotakoulujen parhaat tanssijat eri puolilta maata.
Eri puolilta Venäjää Moskovaan saapuneiden nuorten lepo- ja sometushetki Kremlin tanssiaisissa.
Katryn, 22, joogaa presidentti Putinin muotokuvan alla SET-liikkeen tiloissa. SET on nuorten suunnittelijoiden, taiteilijoiden ja verkkosivustovastaavien liike, jonka tavoitteena on levittää presidentin kuvaa nuorten keskuudessa ja sosiaalisessa mediassa.

AUDE OSNOWYCZ opiskeli valtiotieteitä ja työskenteli asianajajana Ranskassa. Vuoden 2010 maanjäristykset veivät Osnowyczin Haitiin, ja hän päätti omistautua kuvajournalismille. Seuraavat neljä vuotta hän seurasi arabivallankumousta Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä. Taustaltaan ukrainalainen ja valkovenäläinen Osnowycz palasi Eurooppaan ja alkoi työstää projektia Euroopan ja Venäjän rajapinnassa. ”Kuvausprojekti lisäsi ymmärrystäni Neuvostoliiton jälkeisestä epävarmuuden tilasta. Samaan aikaan kuvaustyylini vaihtui taiteellisemmaksi
ja muotokuvaustekniikka vei mennessään”, Osnowycz sanoo.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!