Artikkelikuva
Tupakkateollisuus on lobannut hallituksia kehitysohjelmien kautta.

Tupakkateollisuus on pyrkinyt vaikuttamaan useaan Afrikan maahan pandemian aikana – käytti hyväkseen maiden haavoittuvuutta

Tupakkateollisuus on pyrkinyt vaikuttamaan Afrikan maiden hallituksiin pandemian aikana, selviää Afrikan Tobacco Control Alliancen, ACTA:n, selvityksestä. ACTA:n mukaan tupakkateollisuus käytti harkitusti hyväkseen maiden haavoittuvuutta ja pandemian luomaa poikkeustilannetta. Erityisesti Nigeria, Sambia ja Tansania olivat joutuneet tupakkateollisuuden lobbauksen kohteiksi.

Afrikan Tobacco Control Alliancen, ACTA:n, selvityksen mukaan tupakkateollisuus on pyrkinyt pandemian aikana vaikuttamaan useassa Afrikan maassa suoraan hallitukseen. Teollisuuden vaikutuskeinoina ovat olleet esimerkiksi erilaiset kaupankäynnin ja kumppanuuden muodot ja taloudelliset kehitysohjelmat.

Selvityksessä keskityttiin neljääntoista maahan, joista Nigeria, Sambia ja Tansania olivat joutuneet erityisen runsaan lobbauksen kohteiksi. Tupakkateollisuus oli soveltanut niihin lähes kaikkia käytössään olevia keinoja.

ATCA:n selvityksestä käy ilmi, että tupakkateollisuus käytti harkitusti hyväk-
seen maiden haavoittuvuutta, pandemian luomaa poikkeustilannetta ja hallitusten keskittymistä sen hoitamiseen.

Jokaisessa tutkitussa maassa voimassa olevat säädökset edellyttävät, että virkamiehet raportoivat kaikesta yhteistyöstään ja tekemisistään tupakkateollisuuden kanssa. Myös WHO:n sopimuksissa maiden kansanterveyttä pyritään suojelemaan tupakkateollisuuden vaikuttamisyrityksiltä.

Avoimuuden puute osoittautui kuitenkin yleiseksi ongelmaksi ja yhteistyön perimmäiseksi motiiviksi paljastui myynnin edistäminen.

Raportissa kerrotaan, miten sekä nykyiset että entiset virkamiehet työskentelevät tupakkateollisuuden hyväksi ja sen eduksi.

Käytännössä tupakkateollisuus pyrki vaikuttamaan hallituksiin esimerkiksi ottamalla osaa yritysten sosiaalisen vastuun ohjelmiin ja tukemalla taloudellisesti valtioiden koronatoimia. Se jakoi stipendejä varattomille opiskelijoille ja rahoitti köyhyydenvastaisia hankkeita. Luonnonkatastrofien aikana se rahoitti ja tarjosi apua kärsineiden valtioiden hallituksille.

Toinen suuri ongelma liittyi lojaliteetteihin. Raportissa kerrotaan, miten sekä nykyiset että entiset virkamiehet työskentelevät tupakkateollisuuden hyväksi ja sen eduksi. Ilmiötä kuvataan pyöröoveksi, jossa virkamiehet kulkevat tupakkateollisuuden palvelukseen ja takaisin.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!