Artikkelikuva

Joka kolmas puulaji uhkaa kadota

Viisi vuotta kestäneessä tutkimuksessa selvisi, että 20 000 puulajia uhkaa kadota maapallolta. Ihmisen toiminnan seurauksena sukupuutto uhkaa myös tammea.

Millainen olisi maailma ilman tammia, kanelipuita ja kukkivia magnolioita? 20 000 puulajia uhkaa kadota maapallolta, siis kolmannes kaikista maailman puulajeista.

Syynä edessä häämöttävään sukupuuttoaaltoon on ihmisen toiminta – erityisesti maatalous, metsähakkuut ja karjatalous. Ilmastonmuutoksen ja sään ääri-ilmiöiden vaikutus kasvaa sekin koko ajan.

Asia selvisi kasvitieteellisiä puutarhoja edustavan Botanic Gardens Conservation International -järjestön raportista. Viisi vuotta kestäneessä tutkimuksessa oli mukana useita kasvitieteellisiä puutarhoja ja yliopistoja.

Toki kysymys ei ole vain puista, vaan myös niistä miljoonista eläinlajeista, jotka ovat niistä riippuvaisia – ihminen mukaan luettuna. 

Uhattuja puulajeja on kaksi kertaa enemmän kuin nisäkkäitä, lintuja, sammakko-
eläimiä ja matelijoita yhteensä. Silti aiheesta ei ole vielä juurikaan julkista keskustelua, raportissa huomautetaan.

Toki kysymys ei ole vain puista, vaan myös niistä miljoonista eläinlajeista, jotka ovat niistä riippuvaisia – ihminen mukaan luettuna. Yhden puulajin katoaminen voi aiheuttaa arvaamattoman dominoefektin.

”Puut tarvitsevat apua”, vetoaa järjestön pääsihteeri Paul Smith.

Hyviä uutisiakin on: suojelutoimet ovat viime vuosina lisääntyneet. Peräti 65 prosenttia kaikista puulajeista kasvaa ainakin yhdellä suojellulla alueella.

Lisää toimia kuitenkin tarvitaan. Raportti suosittelee suojelualueiden ja puiden
istutuksen lisäämistä sekä uhattujen puiden säilyttämistä siemenpankeissa ja kasvitieteellisissä puutarhoissa. Jälkimmäiseen voivat osallistua ihan kaikki.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!