Artikkelikuva
Homsin kaupunki on ollut yksi Syyrian sodan keskeisistä paikoista. Kuva on vuodelta 2013.

Venäjä osallinen sotarikoksiin Syyriassa

Amnestyn toukokuinen raportti esittää vahvoja todisteita Venäjän osallisuudesta sairaala- ja kouluiskuihin Syyriassa vuosina 2019-2020.

Amnesty Internationalin toukokuussa julkaiseman tutkimus­raportin mukaan Venäjän joukot ovat olleet osallisina kansainvälisen oikeuden vastaisissa iskuissa Syyriassa.

Raportti käy läpi 18 joko Syyrian, Venäjän tai molempien hallitusten joukkojen tekemää iskua, jotka tapahtuivat pääosin alkuvuoden 2020 aikana ja kohdistuivat Idlibissä, Aleppossa ja Hamassa sijaitseviin kouluihin ja sairaaloihin.

Amnestyn mukaan tutkitut iskut ovat olleet kansainvälisen oikeuden vastaisia ja täyttävät sotarikosten tunnusmerkistön.

Amnesty haastatteli raporttiinsa 74 ihmistä, muun muassa maan sisäisiä pakolaisia, opettajia, lääkäreitä ja avustustyöntekijöitä. Lisäksi tutkijat kävivät läpi saatavilla olevia valokuva- video- ja äänitallenteita.

Syyrian sota on jatkunut vuodesta 2011. Koronakriisin vuoksi alueelle sovittiin aselepo, mutta humanitaarinen tilanne on yhä hälyttävä.

“Vaikka konflikti on jatkunut jo yhdeksän vuoden ajan, alueen humanitaarinen kriisi on nyt ennennäkemättömällä tasolla. Venäjä tekee ilmaiskuja ja tukee Syyrian armeijaa, vaikka on selvää, että se auttaa Syyriaa tekemään sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan”, kommentoi Amnestyn Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan alueellinen johtaja järjestön Heba Morayef  tiedotteessa.