Artikkelikuva
Osa koronaviruspandemian aikana levinneistä eläinuutisista on pitänyt paikkansa. Valitettavasti delfiinejä ei silti tavattu Venetsiassa.

Ihania valeuutisia eläimistä

Positiiviset valeuutiset voivat vaikuttaa harmittomilta, mutta eivät aina ole sitä.

Delfiinejä ja joutsenia Venetsian kirkastuneissa kanaaleissa. Elefantteja kotipihoilla Kiinassa.

Melkein heti, kun koronavirus oli sulkenut ihmiset kaikkialla maailmassa sisätiloihin, sosiaalinen media täyttyi toinen toistaan ihmeellisemmistä eläinuutisista. Niissä luonnolle koitti hyvät ajat, kun ihminen katosi hetkeksi kuvasta.

Harmi vain, että ainakaan nämä uutiset eivät pitäneet paikkansa. 

National Geographic -lehden faktantarkistajien mukaan eläimet oli oikeasti kuvattu paikoissa, joissa niitä on tavattu jo ennen epidemiaa. 

Perusteeton toivo minkään toiminnan perusteena on aina riski.

Osa paljastusjutun lukijoista ei ollut lainkaan tyytyväisiä, kun he kuulivat totuuden. Oliko oikeasti tärkeää, että ainoat hyvät uutiset kumottiin?

National Geographic perusteli päätöstä lukijoilleen journalismin tehtävällä. 

On olemassa tärkeämpikin syy. Perusteeton toivo minkään toiminnan perusteena on aina riski.

Jos vaikkapa uskomme, että luonto toipuu saasteista muutamissa viikoissa, se ei sitouta ilmastonmuutoksen vastaisiin toimiin. Tai jos uskomme, että koronavirukseen löytyy lääke aivan tuota pikaa, emme ehkä sitoudu rajoitustoimiin.

Eläinuutiset olivat ehkä harmittomia, mutta hyvät valeuutiset voivat olla ihan yhtä haitallisia kuin mitkä tahansa muutkin valheet. 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!