Artikkelikuva
Merikilpikonnat ovat selvinneet lajina miljoonia vuosia

Trumpin politiikka uhkaa merikilpikonnaa

Uhanalainen vihreä merikilpikonna on nyt entistä enemmän vaarassa: Trumpin hallinto haluaa jatkossa huomioida lajien suojelupäätöksissä myös taloudelliset vaikutukset.

Saalistajan kitaan joutuminen, meressä lilluvaan muoviin tukehtuminen, juuttuminen kalaverkkoon… Merikilpikonnan elämä on vaarojen välttelyä, ja maapallon lämpeneminen sekä merenpinnan nousu tekevät sen elämästä entistä tukalampaa; esimerkiksi elokuussa hurrikaani Dorian pyyhkäisi mereen lähes puolet Floridassa rannikolla olleista vihreän merikilpikonnan pesistä. 

Nyt uhanalaista vihreää merikilpikonnaa uhkaa sen luontaisten vihollisten ja ilmastonmuutoksen ohella myös Donald Trump. Elokuussa Trumpin hallinto ilmoitti uudistavansa uhanalaisia eläimiä koskevaa lainsäädäntöä siten, että jatkossa suojelupäätöksissä huomioitaisiin myös niiden taloudelliset vaikutukset. Ympäristöjärjestöjen mukaan tämän seurauksena monen nyt suojellun lajin säilyminen tulee vaarantumaan, ja yksi uhreista olisi vihreä merikilpikonna, kirjoittaa The Guardian.  

Yhdysvaltain merikilpikonnista 90 prosenttia pesii Floridan rannoilla. Jos kilpikonnanaaraat kokevat rannan jostain syystä turvattomaksi, eivät ne nouse sinne munimaan ja seuraava polvi jää syntymättä. Kolme Yhdysvalloissa toimivaa ympäristöjärjestöä onkin aloittanut oikeustaistelun, jossa ne vaatiivat Trumpin hallintoa perumaan lakimuutoksensa ja suojelemaan vihreän merikilpikonnan kotirannat – hinnasta viis.