Artikkelikuva
Cinemaissín avajaiselokuvana nähdään perulainen Retablo.

Ikkuna Latinalaiseen Amerikkaan

Cinemaissí-elokuvafestarin tämän vuoden teemoina ovat vähemmistöt ja valtavirtaistuminen.

Cinemaissí tuo Latinalaisen Amerikan elokuvataiteen Suomeen jo 14:ttä kertaa. Neljän päivän aikana nähdään elokuvia niin nousevilta lahjakkuuksilta kuin tunnetuilta ohjaajilta. 

Festivaalin kattava elokuvatarjonta avaa näkymiä mantereen kulttuureihin ja yhteiskuntiin. Elokuvat ovat ikkuna Latinalaisen Amerikan moniin eri todellisuuksiin, ja siksi tarjonta valitaan huolellisesti.

”Haluamme purkaa rajoittavia stereotypioita ja juhlia monimuotoisuutta. Taiteella on tässä tärkeä rooli”, sanoo festivaalipäällikkö Camila Rosa.

Tämän vuoden teemoina ovat vähemmistöt ja valtavirtaistuminen. Monet tarinoista nivoutuvatkin kysymyksiin naisten asemasta, etnisyydestä sekä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä.

Festivaalin avajaiselokuvana nähdään perulaisen Alvaro Delgado-Aparicion ketšuankielinen Retablo. Elokuva, jossa perinteiset arvot ja seksuaali-identiteettien moninaisuus törmäävät toisiinsa, palkittiin Berliinin kansainvälisillä elokuvajuhlilla parhaana sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä käsittelevänä debyyttielokuvana.

Dokumenttielokuva Bixa Travesty taas seuraa brasilialaisen transnaisen, Mc Linn Da Quebradan, elämää São Paulon laidalla. Taiteellaan Quebrada asettuu Brasilian heteronormatiivista machismia vastaan.

Cinemaissí 23.–27.10.  Festivaalin pääjuhla Gran Fiesta Helsingissä 26.10. klo 21 alkaen.