Artikkelikuva

Kriisialueilla työskentely ei ole kyynistänyt vaan pehmentänyt Linda Konatea

Lääkärit ilman rajoja -järjestön Suomen-toimistoa johtava Linda Konate, 40, toivoo, että suomalaiset arvostaisivat enemmän sitä mitä meillä on.

Suomessa on jo riittävästi suuria, kansainvälisiä järjestöjä.
Maailmassa on niin paljon hätää, että kaikille on tilaa. Yksi järjestö ei pysty koskaan tekemään kaikkea, vaan jokaisella on oma roolinsa ja vahvuutensa. Suurempi ongelma on se, että kaikkia tarvitsijoita ei pystytä auttamaan.

Lääkärin työ on hoitaa sairaita, ei ottaa kantaa epäkohtiin.
Totta kai perustehtävämme on hoitaa, mutta koemme, että meillä on velvollisuus myös kertoa siitä, mitä näemme.

Suomalaiset arvostavat terveydenhuoltojärjestelmäänsä liian vähän.
Mielestäni ihmisten pitäisi arvostaa enemmän sitä mitä meillä on. Suomessa vähävaraisuus ei estä hoitoon pääsyä. Suurimmassa osassa maailmaa näin ei ole.

Kriisialueilla työskentely tekee kyyniseksi ja kovettaa.
Päinvastoin! Ainakin itseäni se on pehmentänyt ja opettanut, että ihmiset ovat joka puolella maailmaa yllättävän samanlaisia.

Lääkäreistä on suurempi pula Syyriassa kuin Suomessa.
Kyllä. Lisäksi lääkärin työ Syyriassa on erittäin vaarallista. Sodassa tarvitaan traumahoitoa ja ampumahaavojen hoitoa, mutta sen keskelläkin ihmiset synnyttävät ja monilla on pitkäaikaissairauksia, jotka vaativat hoitoa.

Kun järjestönne pelastusaluksen toiminta Välimerellä
estettiin, siirtolaisia ei auta enää kukaan.

Tällä hetkellä kyllä. Ongelma ei rajoitu vain Välimerelle, vaan se on laajempi: auttamisesta yritetään tehdä väärää tai rikollista. Näemme kehityskulun erittäin vaarallisena.

Kansanparantajat ja yrtit sopivat lääketieteen rinnalle.
On tärkeää, että ymmärrämme yhteisöä, jossa toimimme, jotta pääsemme auttamaan potilasta. Monessa paikassa ei ole terveysasemaa, jolloin kansanparantaja on ainoa vaihtoehto. Tämä on yksi syy siihen, miksi ihmiset hakeutuvat hoitoon äärimmäisen myöhään.
 
Taistelu ebolaa vastaan Kongossa on hävitty.
Ei sitä ole hävitty, mutta ei vielä voitettukaan. On tärkeää ymmärtää, mitä ihmiset ajattelevat ja pelkäävät ja mikä on esteenä hoitoon hakeutumiselle. Ebolaa ei voiteta voimalla, pelolla ja pakottamalla ihmiset hoitoon.

Koko maailma tarvitsee sote-uudistuksen.
Jos sote-uudistuksen tavoite on, että kaikilla on pääsy laadukkaaseen terveydenhuoltoon, niin kyllä.

Maailman Kuvalehden Ruohonjuurella-palstalla järjestövaikuttaja vastaa väitteisiin.

Kuka?

Linda Konate

Ammatti Toiminnanjohtaja Lääkärit ilman rajoja -järjestön Suomen-toimistossa.

Tausta Koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri. Aloittanut järjestössä vuonna 2007. Työskennellyt myös Suomen Punaisella Ristillä.

Harrastukset Afrotanssi, luonnossa liikkuminen. Nauttii myös lukemisesta.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!