Artikkelikuva
Monarkkiperhoset ovat tunnettuja 4 000 kilometrin muuttomatkastaan.

Monarkkiperhosten vaellus uhkaa päättyä

Vuosituhansia jatkunut luonnonnäytelmä saattaa olla etenemässä loppukohtaukseensa.

Monarkkiperhosten vuotuinen vaellus Yhdysvaltojen pohjoisosasta ja Kanadasta talvehtimaan Keski-Meksikoon ja Kaliforniaan on yksi luonnon suurista mysteereistä. Tiede ei vieläkään ole pystynyt selittämään aukottomasti, miten perhossukupolvi toisensa jälkeen löytää tiensä joka vuosi samaan metsään, jopa samoihin puihin.

Nykymenolla arvoitus saattaa jäädäkin ratkeamatta, sillä kahden viime vuosikymmenen aikana monarkkiperhosten kanta on pienentynyt 80 prosenttia.

Vaikka tilanne on parin viime vuoden aikana kohentunut, loppuvuodesta 2018 National Geographic kertoi suru-uutisen: Kaliforniaan saapui syksyllä 86 ja Meksikoon 15 prosenttia vähemmän perhosia kuin edellisvuonna.

Perhoskatoon on useita syitä. Laittomat metsähakkuut Meksikossa kutistavat perhosten talvehtimisaluetta. Monarkkiperhosen toukkien ruokanaan käyttämä, joutomaalla viihtyvä silkkiyrtti taas vähenee tehomaatalouden myötä.

Ilmaston lämpeneminen puolestaan johtaa siihen, että perhosten kesäaikaiset elinympäristöt uhkaavat siirtyä pohjoisemmaksi. Tämän seurauksena perhosten muuttomatka tulee pitenemään entisestään.

Vaikka itse laji säilyisi, vuosituhansia jatkunut eeppinen luonnonnäytelmä saattaa olla etenemässä loppukohtaukseensa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!