Monarkkiperhosten vuotuinen vaellus Yhdysvaltojen pohjoisosasta ja Kanadasta talvehtimaan Keski-Meksikoon ja Kaliforniaan on yksi luonnon suurista mysteereistä. Tiede ei vieläkään ole pystynyt selittämään aukottomasti, miten perhossukupolvi toisensa jälkeen löytää tiensä joka vuosi samaan metsään, jopa samoihin puihin.
Nykymenolla arvoitus saattaa jäädäkin ratkeamatta, sillä kahden viime vuosikymmenen aikana monarkkiperhosten kanta on pienentynyt 80 prosenttia.
Vaikka tilanne on parin viime vuoden aikana kohentunut, loppuvuodesta 2018 National Geographic kertoi suru-uutisen: Kaliforniaan saapui syksyllä 86 ja Meksikoon 15 prosenttia vähemmän perhosia kuin edellisvuonna.
Perhoskatoon on useita syitä. Laittomat metsähakkuut Meksikossa kutistavat perhosten talvehtimisaluetta. Monarkkiperhosen toukkien ruokanaan käyttämä, joutomaalla viihtyvä silkkiyrtti taas vähenee tehomaatalouden myötä.
Ilmaston lämpeneminen puolestaan johtaa siihen, että perhosten kesäaikaiset elinympäristöt uhkaavat siirtyä pohjoisemmaksi. Tämän seurauksena perhosten muuttomatka tulee pitenemään entisestään.
Vaikka itse laji säilyisi, vuosituhansia jatkunut eeppinen luonnonnäytelmä saattaa olla etenemässä loppukohtaukseensa.