Artikkelikuva
Helsingin Senaatintorilla osoitettiin solidaarisuutta Nicaraguan kansalle. Viesteissä toivottiin presidentti Daniel Ortegan vallan päättymistä ja Nicaraguan vapautumista hänen diktatorisista otteistaan.

Mielenosoitus nicaragualaisten puolesta: Kännykkä on paras ase

Helsingissä osoitettiin solidaarisuutta Nicaraguan kansalle. Protestit Nicaraguassa ovat vaatineet yli 50 nuoren hengen, kun presidentti Daniel Ortegan joukot ovat väkivaltaisesti pyrkineet tukahduttamaan mielenilmaisut.

”Viva Nicaragua Libre!” ”Eläköön, vapaa Nicaragua!”

”Toivon, että tulee vaalit ja ihmiset voivat valita uuden presidentin”, Mariano Vega sanoo.

Vega oli yksi reilusta kolmestakymmenestä mielenosoittajista Senaatintorilla järjestetyssä tapahtumassa. Heidän viestinsä oli selvä: emme halua Ortegaa enää.

Yksi mielenilmauksen tarkoituksista oli tuoda esiin Daniel Ortegan hallinnon harjoittama väkivalta Nicaraguan kansalaisia kohtaan. Mielenosoittajat vaativat väkivaltaisuuksien lopettamista ja nicaragualaisten kansalaisoikeuksien kunnioittamista.

Nicaraguan ihmisoikeustilanne kärjistyi kuukausi sitten, kun presidentti Daniel Ortega lähetti kaduille joukkoja harjoittamaan mielenosoituksia. Protestien välitön syy oli sosiaaliturvauudistuksissa, mutta tyytymättömyys oli kytenyt kansan parissa jo pitkään.

”He eivät ole rikollisia, vaan opiskelijoita.”

Kuukauden kestäneissä protesteissa on kuollut yli 50 nicaragualaista, heistä suurin osa opiskelijoita. Haavoittuneita on satoja. Kuolleiden ja haavoittuneiden tarkka määrä ei ole tiedossa.

Helsinkiläiset mielenosoittajat ilmaisivat huolensa väkivallan kohteiksi joutuneiden puolesta.

”He eivät ole rikollisia, vaan opiskelijoita. Vankilassa olevatkin ovat opiskelijoita”, Ana María Gutiérrez Sorainen, yksi tapahtuman järjestäjistä, sanoi.

Paikallaolijat ovat seuranneet huolestuneena Nicaraguan tapahtumia kansainvälisten uutisten ja sosiaalisen median kautta.

Kati Kallio kertoi tulleensa Senaatintorille osoittamaan solidaarisuutta Nicaraguan kansalle. Kallio oli itse ollut vuosi sitten Nicaraguassa ja kertoi seuranneensa Nicaraguan tilannetta ystävien kautta esimerkiksi Facebookissa.

”Toivon, että nykyinen hallinto ymmärtäisi väistyä ja maahan saataisiin demokraattiset vaalit”, Kallio sanoi. Hän huomautti, että kansa oli ollut tyytymätöntä jo pitkään. ”Nyt hurjan rohkea sukupolvi uskalsi nousta Ortegan hallintoa vastaan.”

Suomalaisilla olisi hyvät edellytykset toimia nicaragualaisten kanssa yhteistyössä.

Monet nicaragualaiset kokevat tulleensa Ortegan pettämäksi tämän omaksuessa diktaattorimaisia otteita. Mielenosoittajat Senaatintorilla kokivat, että Nicaragua tarvitsee demokraattisen uudistuksen.

”Toivomme, että vaalijärjestelmä uusitaan perusteellisesti ja että kaikki puolueet pääsevät mukaan. Nyt on vain yksi puolue”, Gutiérrez Sorainen sanoi.

”Yksi perhe”, sivustakuuntelija lisäsi ja viittasi Ortegan ja hänen puolisonsa Rosario Murillon pyröittämään perheimperiumiin, jonka omistuksessa ovat myös maan keskeiset tiedostusvälineet.

”Lisäksi olisi tärkeää, että tiedotusvälineitä ja toimittajia kunnioitettaisiin”, Gutiérrez Sorainen jatkoi.

Nicaragualaistaustainen Gutiérrez Sorainen kertoi järjestäjien toivovan, että Suomesta nousisi ääniä vastustamaan nykytilannetta. Suomella ja Nicaragualla on ollut läheiset suhteet kehitysyhteistyön myötä. Näin ollen suomalaisilla olisi hyvät edellytykset toimia nicaragualaisten kanssa yhteistyössä.

Tällä hetkellä Nicaraguassa ongelmana on tiedotusvälineisiin kohdistuva sensuuri. Gutiérrez Soraisen mukaan mielenosoitusten alkaessa 17. huhtikuuta, Ortegan hallinto sulki välittömästi kolme televisiokanavaa ja yhden radiokanavan. Myös toimittajia on joutunut väkivallan kohteeksi.

”Mutta hän ei voinut sulkea Facebookia eikä YouTubea”, Gutiérrez Sorainen sanoi.

Tieto väkivaltaisuuksista on levinnyt sosiaalisen median kautta.

”Nicaragualaiset nuoret sanovat, että kännykkä on heidän paras aseensa.”

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!