Artikkelikuva
Egyptiläinen elokuvaohjaaja Mohammed Hammad (oik.) haluaa käsitellä naisten elämää valkokankaalla. Hammad kasvoi itse naisten ympäröimänä.

Elokuvaohjaaja haluaa Egyptin naiset valkokankaalle

Naisten elämä kiinnostaa vallankumouksen jälkeen Egyptissä. He saivat oman elokuvafestivaalinsa.

Egypti muuttuu. Näin uskoo 36-vuotias elokuvaohjaaja Mohammed Hammad.

”Maamme vaikeiden vuosien jälkeen uusi sukupolvi 17–20-vuotiaita naisia haluaa olla vapaa muutoinkin kuin vain puheissa”, Hammad sanoo toiveikkaana.

Hänen ensimmäisen pitkän elokuvansa Withered Green kotimaan ensi-ilta oli Aswanissa kansainvälisellä naisten elokuvafestivaalilla vuosi sitten, helmikuussa 2017. Siellä elokuva palkittiin parhaasta naispääosasta. Tuolloin ensimmäistä kertaa järjestetty festivaali organisoidaan nyt toista kertaa – ja se vaikuttaa tulevan jäädäkseen.

Naisen elämä on teema, joka kiinnostaa naisten ympäröimänä kasvanutta Hammadia. Hän varttui äidin, isoäidin, kolmen tädin ja kolmen siskon kanssa samassa talossa isän matkustaessa insinöörinä ympäri Egyptiä. Sedän isossa makeistehtaassa työntekijät olivat hekin naisia. ”Sweety women”, kuten Hammad itse kuvailee.

”Historia teki minusta minut ja sai aikaan leffan.”

Mohammed Hammad ei valinnut elokuva-alaa. Se oli hänen kohtalonsa, ja siihen hän ajautui sattumalta. Vanhemmat eivät aluksi ymmärtäneet pojan uravalintaa. Nykyään he ovat pojastaan ylpeitä.

Withered Green kuvaa kahden sisaruksen elämää vanhempien kuoleman jälkeen. Hammad teki elokuvan itsenäisesti: käsikirjoitti ja kuvasi yhdellä kameralla ilman hallitukselta anottuja kuvauslupia. Liiallista ammattimaisuutta välttääkseen hän valitsi näyttelijöiksi amatöörejä: ystäviä ja perheenjäseniä. Elokuva syntyi omakustanteena ilman sponsoreita ja tuotantoyhtiötä.

Elokuvan matka käsikirjoituksesta valkokankaalle muutti ohjaajan persoonaa.

”Aluksi olin kontrollifriikki. Ymmärsin, että minun on vedettävä happea ja annettava asioiden tapahtua.”

Seuraavaksi ohjaaja haluaa yhdistää dokumentin ja fiktion kuvatakseen sitä, mitä Egyptille on tapahtunut viime vuosina. Elokuva tulee olemaan henkilökohtainen ja poliittinen ”mutta ei selvällä tavalla”.

”Haluan tehdä tämänkin leffan omalla tavallani, itsenäisesti. Kertomuksen ihmisyydestä”, ohjaaja hymyilee.

Aswan International Women Film Festival 20.–26.2.

Kirjoittaja toteaa

Oli mieleenpainuvaa tavata egyptiläinen miesohjaaja, joka on kiinnostunut kuvaamaan naisen elämää. Withered Green on monikerroksinen elokuva, kuin kaihomielinen runo tai kasvohuntu, jonka tuuli vie mennessään paljastaen pienimmätkin ruskean ja harmaan sävyttämät yksityiskohdat naisen arjessa: leivonnaiset, keskeneräiset ompelukset, veriset terveyssiteet ja sen, mitä nainen itse peilistä näkee.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!