Artikkelikuva

Plan International: Tytöt ovat maailman suurin syrjitty ryhmä

Kansainvälisen lastenoikeusjärjestön tuoreen tutkimuksen mukaan tytöt jäävät usein kansainvälisessä oikeudessa väliinputoajiksi.

”Tytöt ovat maailman suurin syrjitty ryhmä. He jäävät liian usein väliinputoajiksi. Kansainvälisessä oikeudessa on harvoin, jos koskaan, viittausta tyttöihin, eikä kansainvälinen oikeus tunnista heidän tarpeitaan.”

Näin sanoo Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen. Plan Internationalin tuore tutkimus Girls’ Rights are Human Rights käsittelee tyttöjen asemaa kansainvälisessä lainsäädännössä. Sen mukaan ikä- ja sukupuolineutraalit lähestymistavat kansainvälisessä oikeudessa siirtävät huomion pois tytöistä ja heidän erityistarpeistaan. Lapsien, teinien, nuorten ja naisten lisäksi asiakirjoissa tulisi puhua tytöistä omana ryhmänään.

Planin tutkimus analysoi yli 1300 asiakirjan viittauksia tyttöihin ja heidän oikeuksiinsa 87 vuoden ajalta (1930–2017).

Plan International suosittelee valtioiden nimittävän YK:hon tyttöjen oikeuksien erityisraportoijan. YK:n puolestaan tulee määritellä selkeästi tyttöjen oikeudet.

”Tytöt kohtaavat ikänsä ja sukupuolensa takia kaksinkertaista syrjintää. Vaikka tyttöjen oikeuksiin kiinnitetään aiempaa enemmän huomiota, politiikka, kansainvälisen lain vääristynyt tulkinta, kansainvälisten sopimusten heikko kieli ja valtioiden silkka haluttomuus suojella tyttöjen oikeuksia on pysäyttänyt edistyksen”, sanoo Heinänen.

Kaksinkertainen syrjintä näkyy lasten poissaolona päätöksenteosta. Jos lapset huomioidaan, ne ovat usein poikia.

”Tämä järkyttävä epäonnistuminen tarkoittaa, että tytöillä eri puolilla maailmaa ei ole oikeutta päättää edes kehostaan, saatikka toteuttaa itseään täysin.”

Heinänen antaa tästä esimerkiksi aborttilainsäädännön Puolassa ja Yhdysvalloissa.

Kansainvälisissä sopimuksissa käytetty epämääräinen kieli, jossa puhutaan vain lapsista, aiheuttaa lakien monitulkinnallisuutta. Tämän vuoksi lasten oikeudet saatetaan mieltää poikien oikeuksiksi. Esimerkiksi perimyslaki, jossa puhutaan vain lapsista, saatetaan käsittää vain poikia koskevaksi. Tästä syystä lasten sijaan on tarpeen puhua sekä tytöistä että pojista.

Plan International suosittelee, että valtiot kuuntelevat paremmin tyttöjä ja välittävät tyttöjen kohtaaman todellisuuden kansainvälisiin normeihin. Lisäksi jäsenvaltioiden tulee vetää pois kaikki varaumat, joita ne ovat tehneet tyttöjen oikeuksien kannalta keskeisiin sopimuksiin ja toimintaohjelmiin.

Plan International on julkaissut tutkimuksen yhteydessä verkkoalustan, joka tarjoaa päättäjille ja järjestöille työkaluja tyttöjen oikeuksien vahvistamiseen. Säännöllisesti päivittyvän verkkoalustan yli 1400:sta kansainvälistä asiakirjasta voi tehdä hakuja, jotka paljastavat tyttöjen oikeuksia ja tasa-arvon toteutumista koskevia suuntauksia ja puutteita.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!