Artikkelikuva
Tansanialainen Hyasintha Ntuyeko pitää tärkeänä että myös miehet ymmärtävät

"Koulussa jopa toiset tytöt saattavat kiusata ja haukkua tyttöä, jolla on kuukautiset”

Kuukautiskeskustelun tansanialainen pioneeri Hyasintha Ntuyeko haluaa hälventää kuukautisiin liittyviä tabuja.

Kutinaa, hiertymiä, hajuja. Tätä terveyssiteet Hyasintha Ntuyekolle tarkoittivat. Insinööriksi valmistunut nainen alkoi kyseenalaistaa siteiden laatua: eikö tämän voisi tehdä paremmin?

Nyt, kahdeksan vuotta myöhemmin, Ntuyekon yritys Kasole Secrets valmistaa bambusta tehtyjä, ekologisia terveyssiteitä.

Yrityksen ei ole tarkoitus pelkästään myydä laadukkaampia siteitä, vaan Ntuyeko on tehnyt pitkään töitä valistaakseen ihmisiä kuukautisista ja vähentääkseen niiden ympärillä olevaa stigmaa kotimaassaan Tansaniassa.

”Koulussa jopa toiset tytöt saattavat kiusata ja haukkua tyttöä, jolla on kuukautiset”, Ntuyeko sanoo.

”Ja sitten opettaja käskee hänet kotiin, koska ei tiedä, miten reagoida.”

Nyt Ntuyeko on aloittanut kehitysyhteistyöjärjestö Fidan ja suomalaisen kuukautiskuppiyritys Lunetten kanssa hankkeen, jonka tarkoituksena on lanseerata kuukuppi Itä-Afrikkaan ja vähentää kuukautisiin liittyviä tabuja. 

Finnpartnership-rahoituksen saanut hanke keskittyy nimenomaan seksuaalikasvatukseen. Valistuksen kohteena ovat miehet, pojat, poliitikot ja uskonnolliset johtajat – koska heillä on valtaa.

”On tärkeää opettaa miehille, miten naisen keho toimii. Silloin he voivat tehdä päätöksiä, jotka hyödyttävät naisia”, Ntuyeko sanoo.

Hänen mukaansa miehiä on pidetty pimennossa liian pitkään. Koska kuukautiset ovat Tansaniassa edelleen tabu, myös naiset opetetaan hyssyttelemään asiaa. Äidit käskevät tyttöjä salaamaan kuukautisensa. 

”On miehiä, jotka eivät koskaan ole nähneet vaimonsa kuukautissuojia, koska ne pidetään piilossa. Isillä ole mitään käsitystä siitä, mitä heidän tyttärensä kokevat”, Ntuyeko kuvailee tilannetta. 

Ntuyeko oli aluksi varuillaan yhteistyöstä suomalaiskumppanien kanssa. Hän mietti, miten etuoikeutettuja nämä ovat ja uskoi, ettei heillä ole samoja ongelmia. Mutta nyt hän sanoo olevansa kiitollinen, että on saanut laajentaa näkökulmaansa. 

Yhteistyö on myös avannut yhteyden merkittävään sidosryhmään: uskonnollisiin johtajiin. Yksi tärkeimmistä tavoitteista on saada viesti läpi juuri heille, koska heitä yhteisöissä kuunnellaan.

Ntuyeko tietää urakkansa olevan suuri. Haasteet ovat kuitenkin opettaneet johdonmukaisuutta ja sitkeyttä. Hänen haaveenaan on, että kuukautisista uskallettaisiin vihdoin puhua suoraan eikä naisten ja tyttöjen tarvitsisi enää piilotella itseään. 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!