Artikkelikuva

Varvassandaalitaiteella pelastetaan meriä

Nairobilainen yritys putsaa meriä sinne kertyneistä varvassandaaleista ja tekee niistä taidetta.

Yksinomaan Keniassa yksi halpatehdas työntää ilmoille satatuhatta varvassandaalia päivässä. Kuluneet, rikkinäiset sandaalit päätyvät jokien kautta meriin.  Nairobilaisen Ocean Solen avustajat keräävät rannoilta jopa 300 kiloa sandaaleita päivässä. Yhdestä kilosta tienaa 22 senttiä.

Ocean Solen tehtaassa syntyy ainutlaatuista taidetta, kun meren rantaan ajautuneet varvassandaalit muovautuvat värikkäiksi luomuksiksi. Viime vuonna huikeat 400 000 flip flopia sai uuden elämän eläinhahmona, pallona, rahina, jopa lattialaattana.

Yrityksen tunnetuin tuote ovat iloisenkirjavat, yksilölliset eläinhahmot. Yhteensä Ocean Solessa työskentelee 50 taiteilijaa. Isoimmat hahmoista ovat luonnollisenkokoisia kirahveja ja norsuja, pienimmät avaimenperiä.

Varvassandaalitaiteella halutaan puhdistaa meriä. Kerätyt sandaalit desinfioidaan ja pestään, jotta kirkkaat värit saadaan esiin. Pohjat liimataan yhteen korkeiksi värikkäiksi pinoiksi, joista hahmot leikataan, hiotaan ja viimeistellään. Pieni varvassandaalilogo muistuttaa tuotteen alkuperästä.

Yritys on kasvanut viime vuosina vauhdilla. Englantiin on hiljattain tilattu 19 000 avaimenperää. Suurin osa tuotteista lähteekin jälleenmyyntiin Eurooppaan ja Amerikkaan. Suomea lähin jälleenmyyjä on Tukholmassa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!