Artikkelikuva
Alexander Gerstin Twitterissä 31. elokuuta julkaisema valokuva näyttää

Maapallon kuivuminen näkyy avaruuteen saaakka

Astronautti Alexander Gerstin avaruudesta lähettämät Twitter-kuvat paljastavat, kuinka maapallo muuttuu ilmaston lämpenemisen myötä.

Kaukaa näkee paremmin, ja avaruudesta vasta hyvin näkeekin. Maapallon tarkkailu sieltä käsin on harvojen etuoikeus, mutta saksalainen astronautti Alexander Gerst on antanut valokuviaan jakamalla Twitter-seuraajilleen mahdollisuuden nauttia näköalasta, jota hän katselee avaruusasemalla 400 kilometrin päässä Maasta.

Viime aikoina Gerstin twiittien sävystä on usein kuultanut huoli. Kuvat kertovat syyn: Parin kuukauden aikana vihreä katosi maisemasta. Etenkin Keski-Euroopan värikartasta löytyy enää pelkkiä ruskean sävyjä. ”En ole ikinä nähnyt tällaista”, Gerst kirjoittaa.

Euroopan kesä oli paitsi kuuma, myös rutikuiva. Helle kärvensi pellot, kuivatti vesistöjä ja edesauttoi metsäpalojen leviämistä normaalia laajemmalle. Savupatsaat näkyivät avaruuteen asti. Ilmastonmuutos alkoi tuntua todellisemmalta kuin ehkä koskaan ennen.

Vaikka ilmastonmuutosta ei voida suoraan liittää yksittäisiin sääilmiöihin, se lisää hellejaksojen todennäköisyyttä. Siinä mielessä Gerstin ruskeasävyiset kuvat ovatkin ikkuna uuteen normaaliin. Kun maapallon keskilämpötila nousee, avaruudesta otetuissa kuvissa vihreitä laikkuja näkee nykyistä vähemmän. Alkaa olla hyvin kiire hillitä ilmaston lämpenemistä, jotta ne eivät katoa kokonaan.