Länsi-Afrikassa paljastui verokelpottelun vyyhti

Vaikutusvaltaisia poliitikkoja ja yrityselämän johtajia on syyllistynyt veronkiertoon Länsi-Afrikan maissa. Alueen 376 miljoonaan ihmisen elämää verotulot voisivat pysyvästi muuttaa.

Veronkierto on valtava ongelma Afrikalle. Tästä muistutus saatiin, kun Panaman paperit julkaissut tutkivan journalismin yhteenliittymä ICIJ pani hynttyyt yhteen länsiafrikkalaisten journalistien kanssa. Sen tuloksena syntyi raportti Länsi-Afrikan vuodoista.

Tuoreet paljastukset raottavat salaisuuden verhoa 15 Länsi-Afrikan maassa. Ne muistuttavat, että alueen 367 miljoonaa asukasta ovat maailman heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä, joiden elämää valtion verotulot voisivat pysyvästi muuttaa.

Vuodot paljastavat verokeplottelua alueen vaikutusvaltaisimpien politiikkojen ja yrityselämän pomojen parissa. Kyseenalaiseen maineeseen ovat joutuneet niin Liberian ex-presidentin Ellen Johnson-Sirleafin pitkäaikainen ystävä ja kaaso, Ghanan entinen suurlähettiläs kuin senegalilainen sisustusalan mogulikin. Hatunnosto journalisteille, jotka tuovat verokeplottelua päivänvaloon – varsinkin, kun monilla kehitysmaiden viranomaisilla tähän ei rahkeita tai resursseja riitä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!