Artikkelikuva
Kongossa taistelut ovat kiihtyneet viime aikoina juuri maan itäosissa

Konflikti uhkaa eläimiä – ja niiden suojelijoita

YK on varoittanut, että Afrikan konfliktit uhkaavat monia eläinlajeja. Ongelmana on etenkin salametsästys, jota konfliktit ruokkivat.

Itä-Kongosta kantautuu huolestuttavia uutisia, kun paikallisten lähteiden mukaan 18 gorillojen suojelutyön parissa toimivaa henkilöä on kidnapattu Kahuzi-Biegan kansallispuistosta aseellisen sissiryhmän toimesta. Kidnappaajat vaativat huomattavia lunnaita, kertoo uutistoimisto AFP.

Alueella elää hyvin uhanalainen itäinen tasankogorilla, joita on enää noin 250 yksilöä. Taistelut ovat kiihtyneet viime aikoina juuri maan itäosissa, missä myös tärkeät luonnonsuojelualueet sijaitsevat.

Alkuvuodesta YK:n ympäristöohjelma UNEP varoitti, että Afrikan konfliktit uhkaavat monia eläinlajeja. Ongelmana on etenkin salametsästys, jota konfliktit ruokkivat.

Kidnappaustapaus kertoo synkkää tarinaa luonnonsuojelijoiden asemasta maailmalla. Global Witness -järjestön raportin mukaan vuonna 2016 ympäristöaktivisteja tapettiin ympäri maailmaa ennätysmäärä, yli 200. Kongon demokraattinen tasavalta on ollut vuosien mittaan yksi Afrikan vaarallisimpia paikkoja puolustaa ympäristöä.

Kongon humanitaarinen tilanne on hälyttävä, kun unohdettu kriisi paisuu paisumistaan. 4,5 miljoonaa on jo joutunut pakenemaan kotimaastaan ja 13 miljoonaa on avun tarpeessa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!