Artikkelikuva
Kehitysmaissa nykyisin asuvista ihmisistä 60 prosenttia kuuluu kamppailijoiden ryhmään. Heitä tulee olemaan myös samat 60 prosenttia vielä vuonna 2030

Kamppailijat, 2000-luvun uudet köyhät

Kehitysmaissa nykyisin asuvista ihmisistä 60 prosenttia kuuluu tähän ryhmään, arvion mukaan myös vuonna 2030.

Arvostetun ajatushautomo Center for Global Developmentin johtaja Nancy Birdsall kirjoittaa blogissaan ihmisryhmästä, josta on tutkijan mukaan tulossa kehityksen suurimpia väliinputoajia. Birdsall käyttää ryhmästä termiä strugglers, ”kamppailijat”. Ryhmän edustajat jäävät puristuksiin turvatun keskiluokan sekä toisaalta maailman köyhimpien väliin. Jälkimmäiset elävät alle 1,9 dollarilla per päivä.

”Kamppailijat ovat unohdettu enemmistö, 2000-luvun uudet köyhät”, Birdsall kirjoittaa.

Kehitysmaissa nykyisin asuvista ihmisistä 60 prosenttia kuuluu tähän ryhmään. Heitä tulee olemaan myös samat 60 prosenttia vielä vuonna 2030, arvioi tutkija. Keskivertokamppailija on käynyt peruskoulun ja tekee töitä epävirallisella sektorilla. Hän kuuluu joukkoon, joka on hyötynyt 1990-luvun kasvusta. Siksi odotukset tulevaisuudesta voivat olla suuret.

Silti kamppailijoiden elämä on levotonta ja stressaavaa. Yksikin perheenjäsenen terveyskriisi tai bussilipun hinnan korotus voi tarkoittaa valintaa vuokran maksamisen tai lapsen ruokkimisen välillä.

Mitä ilmiöstä tulisi ottaa opiksi? Toisin kuin turvatun keskiluokan edustajat, kamppailijoilla on vain pieni mahdollisuus maksaa veroja tai vaatia hallituksiaan vastuulle. Keskiluokalla on paukkuja tähän, mutta ryhmä on vielä pieni kehitysmaissa. Yhdeksi keinoksi tutkija suosittaa verovaroilla toteutettua sosiaaliturvaa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!