Artikkelikuva
Viidestä nuoresta naisesta koostuva etiopialaisyhtye levittää tärkeää sanomaa tasa-arvon puolesta.

Enemmän kuin spaissarit: Etiopialainen tyttöbändi toimii tasa-arvon puolesta

Yegna tekee arvokasta tasa-arvotyötä Etiopiassa musiikin keinoin.

Brittilehti leimasi heidät Etiopian spaissareiksi, mutta Yegna on todellisuudessa paljon enemmän: tärkeä sanoma etiopialaisilta etiopialaisille. 

Viidestä naisesta koostuvan Yegnan nimi tarkoittaa ”meidän”, ja 8,5 miljoonaa etiopialaista on kuullut yhtyeen viesteistä. Yegna lisää musiikkinsa kautta tietoisuutta lapsiavioliitoista, seksuaalisesta häirinnästä, väkivallasta ja koulutuksen tärkeydestä.

”Yegna opetti meille moton: kyllä, me pystymme”, 14-vuotias etiopialainen Bilen kertoo The Guardianille. ”Ihmiset pitävät tyttöjä vähemmässä arvossa, ja niin ajattelimme itsekin aiemmin. Mutta Yegna on muuttanut omat näkemyksemme.”

Britannian kehitysapuvirasto DFID auttoi luomaan yhtyeen vuonna 2012 tarkoituksenaan rahoittaa bändin kautta tasa-arvotyötä Etiopiassa. Viime vuonna rahoitus päätettiin yllättäen lopettaa, sillä virasto näki tehokkaampia tapoja auttaa maailman köyhimpiä. Monet naistenoikeuksia puolustavat tahot moittivat päätöstä.

Yegna sai tukea useilta yksityisiltä hyväntekeväisyysjärjestöiltä, ja toiminta saa jatkua – vaikkakin yksi laulajista on parasta aikaa äitiyslomalla. Tasa-arvotyö on Etiopiassa tarpeen, sillä yksi viidestä tytöstä joutuu edelleen naimisiin alle 15-vuotiaana.

Etiopian talous kasvaa kohisten, mutta samalla kasvaa myös väkiluku: jo 70 prosenttia väestöstä on alle 30-vuotiaita. Tämä aiheuttaa haasteita etenkin maan tytöille – siis niille, jotka ovat tottuneet pitämään itseään huonompana vain sukupuolensa takia.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!