Artikkelikuva

Retropoppia pakolaiskokemuksista – tuulahdus Itä-Afrikkaa saapuu Suomeen

Sudanilais-amerikkalainen laulaja laulaa arabiaksi, ja tekee kappaleita omista pakolaiskokemuksistaan.

Kevät saa tuulahduksen Itä-Afrikkaa, kun kantaaottavaa retropoppia soittava Alsarah & The Nubatones saapuu esiintymään ensimmäistä kertaa Suomeen 19. huhtikuuta.

Yhtye syntyi New Yorkissa vuonna 2010 laulaja-laulunkirjoittaja Alsarahin ja lyömäsoittaja Rami El-Asserin illalliskeskustelujen tuloksena. Etnomusikologiksi valmistunutta Alsarahia ja El-Asseria yhdisti maahanmuuttajatausta ja kiinnostus 1970-luvun nuubialaislauluja, kansainvälisiä musiikkivaikutteita ja nykyajan muuttoliikkeitä kohtaan.

Kaksi albumia julkaissut yhtye kunnioittaa jäsentensä juuria yhdistelemällä sudanilaisia, egyptiläisiä ja kenialaisia musiikkiperinteitä moderniin pop-musiikkiin. Arabiankieliset sanoitukset käsittelevät paljon laulajan omakohtaisia pakolaiskokemuksia.

Ihmisoikeusaktivistien tytär Alsarah eli Sarah Mohamed Abunama-Elgadi, 36, pakeni kahdeksanvuotiaana perheensä kanssa Sudanista Jemeniin sotilasvallankaappauksen vuoksi. Neljä vuotta myöhemmin koti oli jälleen jätettävä, kun Jemenissä syttyi sisällissota 1994. Lopulta perhe haki turvapaikkaa Yhdysvalloista.

Kasvaminen periamerikkalaisessa Amherstin pikkukaupungissa ei ollut helppoa. Nuori Alsarah ei kokenut olevansa amerikkalaisille tarpeeksi amerikkalainen, eikä sudanilaisille tarpeeksi sudanilainen. Musiikki toimi purkautumiskanavana.

Uusimmalla Minera-levylla (2016) julkaistu Ya Watan -kappale (suomeksi Oi, kotimaa) kysyykin, missä koti on. Laulajan kokema turhautuminen ja tuska Sudanin yhä jatkuvasta kaoottisesta tilanteesta välittyy, vaikka kuulija ei arabiaa ymmärtäisi.

Alsarah & The Nubatones Savoy-teatterissa (Kasarmikatu 46-48) 19.4. Liput: 49 € / 29 €  / 10 €

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!