Artikkelikuva
Valtava norsunluun kysyntä Aasiassa ruokkii Afrikan synkkää salametsästysbisnestä. Toivoa sopii

Kiina kunnostautui norsujen suojelussa

Norsunluukaupan kielto astui maassa viimein voimaan.

Kiina otti vuoden vaihtuessa historiallisen askeleen, kun norsunluukaupan kielto astui maassa viimein voimaan, kirjoittaa National Geographic. Myös norsunluun käsittelystä ja työstämisestä tulee laitonta.

Kiellon voimaantulo on valtava edistysaskel norsujen suojelemisessa, sillä Kiinan arvioidaan olevan norsunluun suurin kuluttajamaa. Valtava kysyntä on ruokkinut Afrikassa jylläävää salametsästysbisnestä, joka tappaa eri arvioiden mukaan jopa 30 000 elefanttia vuodessa.

Kansainvälinen norsunluukaupan kielto astui voimaan jo vuonna 1990, mutta Kiinan omien lakien mukaan ”valkoisen kullan” ostaminen ja myyminen on ollut senkin jälkeen täysin laillista.

Yhdysvaltain entisellä presidentillä Barack Obamalla oli kätensä pelissä poliittisessa päätöksessä, jota on työstetty vuosikausia. Muutos alkoi toden teolla vyöryä eteenpäin, kun Obama ja Kiinan presidentti Xi Jinping ilmoittivat yhdessä vuonna 2015 suunnitellusta kiellosta.

Tuolloin molemmat maat sitoutuivat lähes täydelliseen norsunluukieltoon, rajoittuen vain muutamiin poikkeusesineisiin, kuten antiikkiin. Yhdysvallat pani kiellon täytäntöön jo vuonna 2016. Nyt on viimein myös Kiinan vuoro hypätä kelkkaan.

Luonnonsuojelujärjestöt ovat ottaneet kiellon vastaan odottavin mielin. Silti nähtäväksi jää, miten kuluttajat alkavat toteuttaa muutosta: Kiinassa kun sitkeää mielikuvaa norsunluusta ultimaattisena statussymbolina on ollut vaikeaa muuttaa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!