Artikkelikuva
Etelä-Sudanin nälänhätä täytti Imvepin pakolaisleirin Ugandassa lähellä Etelä-Sudanin rajaa. Kesäkuussa 2017 leirin 1

Katastrofien ja teknologian vuosi

Tuore katsaus viime vuoden tärkeimpiin tilastoihin kertoo mihin päin maailma on menossa.

Miten tiivistää vuosi 2017? Talous kasvoi maailmanlaajuisesti, mutta samalla monet huolestuttavat trendit nostivat päätään eikä ikävistä uutistapahtumistakaan ollut pulaa. Maailmanpankki kokosi vuoden tärkeimpiä tilastoja, jotka summaavat, mihin päin maailma on menossa.

Viime vuosi oli ainakin katastrofien vuosi. Yhteensä 83 miljoonaa ihmistä tarvitsi hätäruoka-apua, mikä on 70 prosenttia enemmän kuin vielä kaksi vuotta takaperin. Maailmalla koettiin myös valtaisia hurrikaaneja, monsuunisateita sekä historiallisia tulvia. Luonnonkatastrofeja on nykyisin neljä kertaa enemmän kuin vielä 1960-luvulla.

Maailman väestö on yhä nuorempaa, mutta töitä ei viime vuonna riittänyt kaikille, etenkään nuorille. Hyvä koulutus on yksi parhaita sijoituksia, jonka yhteiskunta voi tehdä. Silti koulutuksen tason todettiin laskeneen useissa maissa. Vaikka yhä useampi lapsi pääsee kouluun, köyhimmissä maissa lapset eivät silti opi laskemaan tai lukemaan.

Hyvä uutinen oli, että äärimmäinen köyhyys jatkoi laskuaan. Samaten teknologia kiihdytti monien elintasoa, ja esimerkiksi yritysten perustaminen kävi helpommaksi. Siispä on toivoa, että vuodelle 2018 on luvassa myös hyviä uutisia.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!