Artikkelikuva
Japanin ja Singaporen passeilla pääsee viisumitta jo 180 maahan.

Tässä ovat maailman heikoimmat passit – hännillä Afganistan

Matkustamisen epäoikeudenmukaisuudessa on vielä paljon kehitettävää. Suunta on kuitenkin kohti parempaa, kun 143 maan passin asema on vahvistunut.

Suomalaiselle vapaa liikkuvuus maailmalla on lähes itsestään selvää. Tuoreen selvityksen mukaan Suomen passilla pääsee matkaamaan 178 maahan ilman viisumia.

Monen muun maan kansalaiselle vastaava liikkuvuus on täyttä utopiaa. Maailman heikoin passi löytyi tänä vuonna sisäisten ristiriitojen repimästä Afganistanista, jonka passilla pääsee ilman viisumia vain 24 maahan – siis 154 maahan vähemmän kuin Suomen passilla. Afganistanissa on tehty viime kuukausina useita tappavia terrori-iskuja ja maan turvallisuustilanne on hälyttävä. 

Myös Irakin ja Syyrian passilla matkustaa viisumitta alle 30 maahan. Seuraavaksi heikoimmat passit tulevat Pakistanista (30), Somaliasta (32), Jemenistä (35), Nepalista (36) ja Libyasta (36). 

Matkustamisen epäoikeudenmukaisuudessa on vielä paljon kehitettävää. Suunta on kuitenkin kohti parempaa, kun 143 maan passin asema on vahvistunut. Vain seitsemän passin kohdalla viisumivapaa matkustaminen heikkeni.

Aasia porskuttaa –talouden lisäksi myös matkustamisen vapaudessa. Koko indeksin kärkeen ylsivät jaetulla ykkössijalla Japani ja Singapore, joiden passeilla pääsee viisumitta jo 180 maahan.

Lähde: Henley & Partners Passport Index 2018

Juttua korjattu 12.4.2018: Suomen passilla pääsee viisumitta 178 maahan, ei 175:een, kuten aiemmin jutussa kerrottiin.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!