Nestlélle taas kritiikkiä äidinmaidonkorvikkeista

Kansalaisjärjestöt kritisoivat jälleen Nestlé-yhtiötä äidinmaidonkorvikkeen markkinoimisesta kyseenalaisin perustein. Tuoreen selvityksen mukaan Nestlé käyttää ravitsemustiedettä lähinnä markkinointivälineenä.

Sveitsiläinen elintarvikeyhtiö Nestlé on saanut jälleen kerran kritiikkiään tavastaan myydä ja markkinoida äidinmaidonkorvikkeita ympäri maailman.

Hollantilaisen Changing Markets Foundation- ja hongkongilaisen Globalization Monitor -järjestöjen tuoreen tutkimuksen (pdf) mukaan yhtiö väittää toimivansa tieteellisesti johdonmukaisesti mutta ei tee niin vaan käyttää ravitsemustiedettä lähinnä markkinointikikkana myydessään äidinmaidonkorvikkeita.

Järjestöt tutkivat yli 70:tä Nestlén vauvoille tarkoitettua maitotuotetta 40 maassa. He löysivät useita tuotteita, joissa Nestlé näyttää toimivan päinvastoin kuin sen omat ravitsemusohjeistukset neuvovat.

Esimerkiksi Brasiliassa ja Hong Kongissa yhtiö neuvoo vanhempia olemaan antamatta vauvoille sakkaroosia, mutta Etelä-Afrikassa kahdesta Nestlén maitotuotteesta löytyi sitä. Hong Kongissa väitettiin, että tuotteissa ei ole vaniljan makuista ainetta, mutta toisaalta samaa ainetta löytyi joistakin tuotteista niin Hong Kongista, Kiinasta, kuin Etelä-Afrikastakin, järjestöt kertovat.

Joidenkin tuotteiden on myös väitetty olevan ”lähimpänä rintamaitoa”, vaikka Maailman terveysjärjestö (WHO) on kieltänyt tämäntyyppisen markkinoinnin ja vaikka tällaiset tuotteet olivat keskenään erilaisia, järjestöt kritisoivat.

”Yritykset manipuloivat kuluttajien tunnereaktioita myydäkseen tuotteita, mutta tämä käytös on erityisen epäeettistä, kun kyse on haavoittuvien vauvojen terveydestä”, sanoo Changing Markets Foundationin edustaja Nusa Urbancic tiedotteessa.

Äidinmaidonkorvikkeet ovat kiistelty aihe, sillä etenkin köyhissä maissa niiden käyttö imettämisen sijasta voi johtaa vakaviin terveysvaikutuksiin. Nestlé joutui pitkäkestoisten, osin yhä jatkuvien boikottien kohteeksi jo 1970-luvulla, kun se kauppasi korvikkeita köyhissä maissa, joissa niihin siirtyminen aiheutti vauvojen ripulikuolemia esimerkiksi likaisen veden ja pullojen puutteellisen desinfioinnin takia. Köyhillä perheillä ei usein ollut myöskään varaa ostaa korvikkeita riittävästi.

WHO julkisti vuonna 1981 ohjeet, jotka kieltävät korvikkeiden markkinoinnin suurelle yleisölle ja esimerkiksi ilmaisten näytteiden jakamisen terveystyöntekijöille, mutta valmistajat rikkovat sääntöjä yhä. Esimerkiksi Pelastakaa Lapset -järjestö kertoi vuonna 2013 Nestlé jakaneen ilmaisia korvikenäytteitä ammattilaisille Pakistanissa ja äideille Kiinassa.

Uutistoimisto Reuters kertoo, että yhtiö on luvannut ottaa uusiin syytöksiin kantaa lähipäivinä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!