Millaisia vaikutuksia 20. tammikuuta valtaan astuvalla Yhdysvaltojen presidentillä Donald Trumpilla tulee olemaan globaalisti?
Tätä pohdittiin Trump – kuinka käy ilmaston, verojen ja kehityksen? -tilaisuudessa Trumpin valtaanastumispäivänä Gaudeamuksen Kirja & Kahvin avoimessa tilaisuudessa.
Äänessä olivat Euroopan parlamentin jäsen Heidi Hautala, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Antto Vihma ja Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Matti Ylönen. Keskustelua johti Kepan ilmastoasiantuntija Tuuli Hietaniemi.
Hietaniemi avasi tilaisuuden menemällä ajassa taaksepäin ja kysymällä kaikilta keskustelijoilta, missä he olivat, kun tieto Trumpin vaalivoitosta selvisi. Entä mitkä kolme adjektiivia parhaiten kuvailevat sen hetkistä olotilaa?
Ylönen ja Vihma olivat molemmat Yhdysvalloissa ja mainitsivat sanan ”lamaantunut”. Hautalallakaan ei juuri ollut positiivisia adjektiiveja kuvaamaan tunteitaan. Yksi sana, jota kukaan keskustelijoista ei käyttänyt oli ”epätietoisuus”. Tämä sana toistui kuitenkin pitkin keskustelua ja kiteyttää oikeastaan verokysymystä lukuun ottamatta koko tilaisuuden tunnelman.
Ilmastoasioissa huolestuttavaa on muun muassa Trumpin ulkoministerin valinta, eli öljy-yhtiö Exxon Mobilin puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Rex Tillerson. Toisaalta Yhdysvaltojen ympäristönsuojeluviraston EPA:n johtoon valittu ilmastonmuutosskeptikko Scott Pruitt ei myöskään herätä luottamusta, Trumpin omista näkemyksistä puhumattakaan.
Heidi Hautala kuitenkin halusi mainita jotain positiivista. Hänen mukaansa Trumpin uhkailut sanoutua irti Pariisin sopimuksesta vaatisivat sen verran suuria toimenpiteitä, ettei presidentti sitä kovista puheista huolimatta todennäköisesti tee.
Veroihin Trumpilla on ollut runsaasti näkemyksiä, ja hänellä vaikuttaa panelistien mukaan olevan suhteellisen selvät suunnitelmat: yritysten vientiä verotetaan vähemmän, tuontia enemmän.
Yhdysvallat on myös siirtymässä yleisemmin vapaakaupasta protektionismiin. Tällä kaikella on vaikutuksia kansainvälisesti, mutta esimerkiksi veroparatiisien vastaisen taistelun osalta Hautala huomautti, että EU pystyy itsekin jatkamaan sitä.
”Yhdysvaltojen veropolitiikka ei yksin voi sellaista työtä kaataa”, Hautala sanoi.
Ylönen kritisoi myös Trumpin yritysverokevennyksiä, joka pahentaisi verosuunnittelua. Hautalan mukaan Yhdysvalloissa on jo nyt maan sisälläkin veroparatiiseja esimerkiksi Delawaressa. Näihin ongelmiin pitäisi puuttua verohelpotusten sijaan.
Kehitysyhteistyössä Yhdysvalloilla on ollut valtava merkitys ainakin siihen käytettyjen dollareiden perusteella. Hautala on keskustellut Yhdysvaltojen kehitysyhteistyöviraston USAIDin sisäpiiriläisen kanssa, eikä sielläkään ole varmuutta siitä, mitä tuleman pitää.
Trumpin lausunnot ovat vaihdelleet pitkin kampanjaa. Presidentin oma kabinetti on monista asioista eri mieltä hänen kanssaan. Tulevaisuudesta onkin hyvin vaikea sanoa yhtään mitään, panelistit totesivat.
Positiivista on kuitenkin esimerkiksi kongressin rooli: se mahdollistaa sen, että kaikki Trumpin hulluimmat ideat eivät tule menemään läpi, vaikka hän niin haluaisi.
Loppukevennykseksi kaikilta panelisteilta pyydettiin joku Trumpin kauteen liittyvä positiivinen näkemys. Antto Vihma sanoi, että mitään hopeareunusta hän ei halua väkisin keksiä – paitsi räpin!
Hyvää räppiä on kuulemma luvassa taas Yhdysvalloista. Ainakaan laulunaiheet eivät Trumpin kaudella tule loppumaan.