Artikkelikuva
Teodoro Nguema Obiang Mangue tuomittiin julkisten varojen käytöstä kolmeksi vuodeksi vankilaan.

Päiväntasaajan Guinean tuhlaripojalle historiallinen tuomio

Kalliin maun omaava varapresidentti sai vankeuden lisäksi 30 miljoonan euron sakot ja hänen omaisuutensa on takavarikoitu.

Päiväntasaajan Guinea on rutiköyhä Länsi-Afrikan maa, vaikka sillä riittää rikkauksia, kuten öljyä. Presidentti Teodoro Obiang Nguema Mbasogo on pisimpään palvellut valtionjohtaja Afrikassa. Hänen poikansa Teodoro Nguema Obiang Mangue on maan varapresidentti ja entinen maatalousministeri.

Perhettä on pidetty härskinä julkisten varojen käyttäjänä. Nyt Ranskassa on luettu historiallinen kavallustuomio Obiang nuoremmalle, uutisoi BBC.

Obiang sai tuomion maansa julkisten varojen käytöstä yli 150 miljoonan euron arvosta. Hän tuhlasi rahat luksushyödykkeisiin, urheiluautoihin ja pariisilaiseen kartanoon. Kerrotaan, että Obiang osti myös edesmenneen ­Michael Jacksonin kuuluisan hanskan.

Obiang ei ilmaantunut oikeudenkäyntiin, joten hänet tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankeuteen poissaolevana. Miehelle rävähti myös 30 miljoonan euron sakot. Hänen omaisuutensa on takavarikoitu.

Tapauksen ranskalaisoikeuteen vienyt Transparency International pitää tuomiota tärkeänä virstanpylväänä ja voittona kansalaisjärjestöjen työssä.

”Tämä on vahva signaali korruptoituneille johtajille kaikkialla maailmassa siitä, ettei ison luokan korruptio jää rankaisematta”, sanoi Transparency Internationalin toiminnanjohtaja Patricia Moreira.

Tapaus on ensimmäinen kolmesta Ranskassa käynnistetyistä tutkinnoista, joissa pitkäaikaisia Afrikan johtohahmoja epäillään korruptiosta.