Artikkelikuva
Mogadishun räjähdys oli niin voimakas

Kun kuolleet somalit eivät kiinnosta

Länsimaiselta medialta kesti kauan tajuta, että Mogadishun terrori-isku on uutinen.

Tuhon määrää on lähes mahdotonta kuvitella. Yli 350 kuollutta, lähes 230 loukkaantunutta ja kymmeniä kateissa. Somalian pääkaupungissa Mogadishussa tehtiin lokakuussa järkyttävä terrori-isku, joka oli yksi tuhoisimmista iskuista vuosiin koko maailmassa.

Räjähteillä lastattu kuorma-auto räjäytettiin ruuhkan keskellä. Ympärillä tuhoutui niin poliitikkojen suosima hotelli, korkea toimistorakennus, Punaisen Puolikuun päämaja kuin lukuisia kauppoja ja ravintoloita. Kuolleiden joukossa oli bussillinen alakoululaisia.

Silti länsimaiselta medialta kesti kauan tajuta, että kyseessä on uutinen. Sosiaalinen media ei myöskään täyttynyt myötätunnon viesteistä.

”Kuinka monta kuollutta somalia vaaditaan, että sympatian määrä olisi sama kuin oman kodin lähellä tehdyissä iskuissa? Näyttää siltä, että 358 ei ainakaan riitä”, somalialainen Nadifa Mohamed kirjoitti The Guardianissa.

Jos verrataan Mogadishun terroritekoa tänä vuonna tapahtuneisiin iskuihin Euroopassa, Barcelonan iskussa elokuussa kuoli 13, Lontoon parlamenttitalon läheisyydessä tapahtuneessa iskussa kahdeksan, keväisessä Manchesterin pommi-iskussa 22 ja Tukholmassa huhtikuussa neljä.

Mogadishun isku lukeutuu verisimpiin nykyhistoriassa. Ja siksi se olisi ansainnut myös enemmän huomiota.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!