Artikkelikuva
Saatuaan jo useita tappouhkauksia

Planeettamme puolustajat

Tuoreen raportin mukaan ympäristöaktivismi on vaarallisempaa kuin koskaan aiemmin.

Ympäristöä tuhoavien ja maata kaappaavien yritysten vastustaminen ei ole ollut ikinä ennen näin vaarallista. Kansainvälisen Global Witness -järjestön tuore raportti kertoo, että vuonna 2016 ympäristöaktivisteja tapettiin ympäri maailmaa ennätysmäärä.

Kaivostoimintaan liittyvät riitatilanteet olivat suurin syy kuolemiin. Sen jälkeen seurasivat hakkuisiin ja maatalouteen liittyvät kiistat.

Luvut ovat lohduttomia. Kokonaisuudessaan ainakin 200 ympäristöaktivistia tapettiin 24 eri maassa viime vuonna. Brasiliassa surmia tapahtui eniten (49), mutta tapausten määrä nousi etenkin Kolumbiassa (37) ja Intiassa (16). Puolet Intiassa kuolleista menehtyi julkisissa mielenilmauksissa, ja Kolumbiassa epävarma rauha ruokki osaltaan kuolemia.

Kokonaisuudessaan 60 prosenttia kaikista surmista tapahtui juuri Latinalaisessa Amerikassa. Merkittävä osa tapetuista kuului johonkin alkuperäisväestöön. Raportintekijöiden mukaan tappajista on tullut röyhkeämpiä viime vuosina, ja vain harva kuolema johtaa ikinä syytteisiin.

Eräs eniten julkisuutta saaneista murhista oli hondurasilaisen viheraktivisti Berta Caceresin julma ampuminen. Global Witnessistä uskotaan, että Caceresin kuolema on saanut aikaan muutosta.

”Vaikka Hondurasissa tapettiin viime vuonna 14 aktivistia, tänä vuonna vain yksi on kuollut”, järjestön edustaja Billy Kyte kertoi BBC:n mukaan.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!