Artikkelikuva
Kirjamessuilla on värikästä

Flow-tunnelmaa ja isoja oivalluksia

Kymmenvuotias Jaipur Literature ­Festival on maailman suurin ilmainen kirjallisuustapahtuma.

”Aiotko tulla tänne joka päivä?”

Rikšakuskin mielestä lomasuunnitelmani on huvittava, mutta näin olen päättänyt: nähdä Jaipurista lähinnä loistohotelli Diggi Palacen piha-alueet, jotka toimivat kirjallisuusfestivaalien näyttämönä.

Kirjallisesta aiheestaan huolimatta tapahtuma ei yleisilmeeltään muistuta kotoisia kirjamessuja, vaan pikemminkin Flow-festivaalia. On värikästä, siistiä, savutonta ja biohajoavaa. Paikallislehdessä kirjoitetaan ohjelman lisäksi festivaalien ruokakojuista ja osallistujien vaatevalinnoista.

Elävää musiikkiakin Jaipurissa on tarjolla, mutta pääosassa ovat kuitenkin sanat. Kuudella lavalla puhutaan aamusta iltaan viiden päivän ajan. Teemat liikkuvat runoudesta maailmanpolitiikkaan, Bollywoodista beat-kirjallisuuteen, joogan juurista siirtomaahistoriaan.

Kiistatkin kuuluvat asiaan – jo etukäteen järjestäjiä on moitittu puheenvuoron antamisesta hindunationalistiselle RSS-järjestölle.

Vaikka Booker-palkitut kirjailijat Paul Beatty ja Alan Hollinghurst vetävät teltat täyteen, todellisia yleisönvillitsijöitä ovat runoilija ja elokuvantekijä Gulzar ja Bollywood-tähti Rishi Kapoor.

Suosittu on myös joogaguru Sadhguru, jonka puhe vilisee elämänviisauksia, kuten ”ei pidä elää kuin olisi kuolematon” tai ”älä etsi ongelmia ratkaisuihin”. Haastattelun jälkeen Sadhgurun kirja Inner Engineering. A Yogi’s Guide to Joy myydään hetkessä loppuun.

Kunkin lavakeskustelun lopuksi on yleisön vuoro kysyä. Tämä lisää keskustelujen kiinnostavuutta entisestään ja avaa näkökulmia maan eri todellisuuksiin. Kun Nandana Sen, Ruchira Gupta ja Shashi Tharoor puhuvat siitä, miten köyhien perheiden pojat saavat sekä parempaa ravintoa että terveydenhoitoa kuin tytöt, on jaipurilainen opiskelija täysin yllättynyt. Keskustelun innoittamana hän aikoo perustaa koulussaan projektin aliravittujen tyttöjen auttamiseksi.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!