Artikkelikuva
Igor Dorošenko

Velttous vaihtui voltteihin

Sirkus kasvattaa huono-osaisia lapsia Pietarissa. Sirkuksen ansiosta 15-vuotias Igor rupesi käymään ­myös koulua.

Aina ennen esitystä Upsala-Sirkuksen akrobaattia Igor Dorošenkoa, 15, hermostuttaa. Puolentoista vuoden esiintymiskokemuksella hän kuitenkin tietää, että se menee ohi.

”Lavalla saan päälle draivin, ja minulle tulee hyvä olo. Tuntuu kuin olisin itseni ulkopuolella”, Dorošenko kuvailee.

Upsala-Sirkuksen toiminta alkoi 16 vuotta sitten pietarilaisten katulasten parissa. Nyt sirkukseen kuuluu yli 60 pietarilaista lasta ja nuorta, jotka asuvat lastenkodeissa, sijaisperheissä tai omien esimerkiksi päihdeongelmaisten vanhempiensa kanssa.

Lasten kodittomuus on Pietarissa vähentynyt, mutta moni vaikeissa oloissa elävä nuori viettää silti paljon aikaa kadulla. Upsala-Sirkuksessa on huomattu, että katukulttuuria ja -taidetta yhdistävä nykysirkus vetoaa kadulla viihtyviin nuoriin. Se tarjoaa samanlaisia adrenaliinia erittäviä voimakkaita tunteita kuin katuelämä.

 

Dorošenko treenaa akrobatiaa, jonglöörausta ja muita sirkustaitoja joka päivä koulun jälkeen vähintään kaksi tuntia. Hän tekee sirkuksessa myös läksynsä ja syö lämpimän aterian.

”Ennen lähdin koulun jälkeen vain jonnekin kuljeskelemaan. Join olutta, enkä tiennyt mitä tekisin. Minulla oli paljon vapaa-aikaa. Nyt on päinvastoin: minulla on koko ajan jotain mielessäni”, Dorošenko sanoo.

Sirkuksen sosiaalipedagogit pitävät huolen, että nuorilla riittää tekemistä, ruokaa ja keskustelukumppaneita ympäri vuoden. Viikonloppuisin he vievät nuoria elokuviin, museoihin ja retkille.

 

Dorošenkosta parasta sirkuksessa on kesäleiri, jolloin koko porukka viettää kaksi kuukautta maaseudulla.

”Sirkus on muuttanut elämäni. Ennen minulla oli paljon ongelmia koulussa, enkä jaksanut aina käydä siellä. Nyt saan täältä tukea.”

Upsala-Sirkus käy esiintymässä Venäjällä ja ulkomaisilla festivaaleilla. Pietarissa sillä on oma teltta, johon mahtuu 240 katsojaa.

”Haluan jatkaa sirkuksessa ja kehittyä akrobatiassa. Siinä ovat kaikki haaveeni tällä hetkellä”, Dorošenko sanoo.

Teininä voi olla vaikeaa, ja näillä Upsala-Sirkuksen nuorilla varsinkin. Siksi oli hauska huomata, miten välitön ja sydämellinen tunnelma harjoituksissa vallitsi. Igor, kuten muutkin nuoret, vaikutti innostuneelta ja vapautuneelta. Upsala-Sirkuksen metodi selkeästi toimii. – Jenni Jeskanen

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!