Artikkelikuva
Onko sinulla erikoinen matkamuisto? Lähetä kuva ja tarinasi osoitteeseen anni.valtonen@maailmankuvalehti.fingo.fi.

Syö pääni, ole hyvä

Anime-supersankari Anpanman on päätynyt japanilaiseksi matkamuistoksi.

Japanilaisen populaarikulttuurin oudot ilmentymät ovat nykyään maailmanlaajuisesti tunnettuja. Takasi Yanasen 1970-luvulla luoma anime-supersankari Anpanman sen sijaan pysyi pitkään sikäläisten salaisuutena. Edes vuonna 2012 emme olleet avovaimoni kanssa kohdanneet tätä pahuuden voimia vastaan kamppailevaa pullaposkea ja hämmennyimme luettuamme englanninkielisen selityksen tokiolaisessa lelukaupassa.

 

Anpanman nimittäin taistelee tiensä kansalaisten sydämiin vatsan kautta: kuullessaan nälkiintyneen olennon avunhuudon, Anpanman lennähtää paikalle ja tarjoaa kirjaimellisesti palan päästään syötäväksi. Erikoinen menetelmä juontuu Yanasen omista kokemuksista toisen maailmansodan ajoilta. Nälissään hän näki unia japanilaisista anpan-leivonnaisista, jotka ovat eräänlaisia paputahnalla täytettyjä pullia.

 

Pehmeisiin arvoihin luottava epätyypillinen sankari puhutteli meitä, joten päätimme sijoittaa muoviseen Anpanman-naamariin paitsi omaksi huviksemme, myös opettavaiseksi roolimalliksi lapsillemme. Sittemmin kävi ilmi, että lapsemme suhtautuivat Anpanmaniin iästä riippuen joko varovaisen pelokkaasti tai tyystin väliinpitämättömästi. Onneksi mukaan ei sentään tarttunut puolitoistametristä pehmolelua.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!