Artikkelikuva
Shugan hahmot kamppailevat seksuaaliterveyden ja väkivallan kanssa.

Saippuasarja kannustaa hiv-testeihin

Viihteellinen valistus toimii – se rikkoo myyttejä, jakaa tietoa ja saa ihmiset toimimaan.

Nigerialaisen Shuga-nimisen sensuellin saippuasarjan pääjuoni kiertyy päähenkilön hiv-tartunnan ympärille. Muutenkin sarja on täynnä asiaa seksuaaliterveydestä ja naisiin kohdistuvasta väkivallasta. Se ei ole sattumaa: suosikkisarja on edutainmentia eli opettavaa viihdettä.

Maailmanpankin tutkimuksen mukaan viihteellinen valistus toimii. Nuoret, jotka seuraavat Shugaa, käyvät jopa kaksi kertaa muita todennäköisemmin hiv-testeissä. Myös klamydiatartunnat ovat vähentyneet Shugan fanien keskuudessa.

Shuga ei ole pieni järjestötuotanto: sitä tuottaa jättiyhtiö MTV ja sitä näytetään 167 kanavalla. Yhteensä katsojia on yli 500 miljoonaa. Yksi sarjan ensimmäisen kauden tähdistä oli sittemmin Oscarin voittanut Lupita Nyong’o.

Tutkimusten mukaan vain kolmannes Nigerian nuorista tuntee hivin ja aidsin riittävän hyvin. Vain joka kymmenes seksuaalisesti aktiivinen sanoo käyneensä testeissä vuoden sisään.

Maailmanpankin mukaan Shugan esimerkki on lupaava esimerkki siitä, kuinka köyhien alueiden nuorison voi tavoittaa kohtuullisen halvalla.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!