Artikkelikuva
Diego voi olla satavuotias

Kaksi aktiivista konnaa pelasti koko lajin

Kilpikonnan palauttaminen eläintarhasta Galápagokselle tuotti tulosta.

Galápagossaarten Española-saarella eleli 50 vuotta sitten vain 14 jättiläiskilpikonnaa, jotka kuuluvat chelonoidis hoodensis -alaryhmään. Vain kaksi heistä oli uroksia. Yllättäen San Diegon eläintarhasta löytyi 1970-luvulla kolmas lajin uros, kirjoittaa tiedelehti Live Science.

Diego-niminen kilpikonnaherra palautettiin Galápagokselle, ja kansallispuiston väki laittoi hänet ja lauman muut urokset niin sanotusti hommiin. Nuorin uroksista ei ole saanut juuri jälkeläisiä, mutta Diego on siittänyt reilut 800 pikkukonnaa ja E15-nimellä kulkeva varsin viriili lajitoveri pitkälti yli tuhat. Diegon saavutusta voi pitää merkittävänä jo siksi, että hän on yli satavuotias.

Lapsenlapsiakin on tullut jo 1990-luvulta lähtien.

Kilpikonnakanta Españolan saarella on nyt tervehtynyt. Se pääsi alun perin heikoksi ihmisten vaikutuksesta, kuinkas muutenkaan. Live Sciencen mukaan 1800-luvun lopulla ihmiset toivat saarille vuohia, jotka tekivät selvää suurista puumaisista kaktuksista, joista kilpikonnat saavat varjoa, vettä ja syötävää.

Diegon ja E15:n jälkeläisiä on nyt alettu istuttaa myös läheiselle Santa Fén saarelle, josta kilpikonnat kuolivat sukupuuttoon 150 vuotta sitten.