Artikkelikuva

Maatalous saa ilmaston rahat viisinkertaisesti

Maataloustukiaisiin käytetään yli 560 miljardia dollaria vuosittain.

Kehitysmaat pitävät epäreiluna, että rikkaat maat syytävät rahaa maatalous­tukiaisiin ja estävät köyhien maiden tuotteiden pääsyn markkinoilleen tullein ja sääntöviidakoin.

Maataloustukiaisten summa onkin melkoinen: maailmassa käytetään maatalouden tukemiseen yli 560 miljardia dollaria vuosittain. Se on melkein nelinkertainen määrä rahaa maailman yhteenlaskettuun kehitysapuun nähden.

Mutta mitä muuta tehdään 560 miljardilla? Se on esimerkiksi yli viisinkertaisesti se summa, jonka YK toivoisi saavansa ilmastorahastoonsa vuoteen 2020 mennessä. Se on myös enemmän kuin Euroopan yhteenlasketut sotilasmenot (mutta vähemmän kuin Yhdysvaltain). Sillä saisi 40 rautatietunnelia Helsingistä Tallinnaan – tai Elon Muskin mukaan matkan Marsiin 56 ihmiselle.

Vertailun vuoksi voi miettiä sitä, että maailmassa on tehty yhteensä noin 560 miljardia Lego-palikkaa sen jälkeen, kun ensimmäiset valmistuivat 1949.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!