Artikkelikuva

Tarinoita vieraista paikoista

Bjørn Bergen tuorein teos käsittelee unohdettuja maita postimerkkien ja tarinoiden avulla.

Kartalta kadonneet – 1800- ja 1900-luvun unohdetut maat on Bjørn Bergen teos, jossa käydään läpi unohdettujen alueiden historiaa. Vaikka kirjan nimi viittaa maihin, siinä ei käsitellä maita – ainakaan valtioita.

Bergen käyttää maista paljon löyhempää määritelmää kuin vaikkapa monet historioitsijat. Lähteinään hän käyttää silminnäkijöiden kertomuksia, postimerkkikokoelmaansa ja historioitsijoiden analyysejä.

Teos onkin oikeastaan kokoelma kertomuksia. Suurinta osaa 1800- ja 1900-luvun virallissta kadonneista maista ei mainita lainkaan. Tarkoitus lieneekin valottaa sellaisten alueiden historiaa, joita ei muissa kirjoissa käsitellä. Harhaanjohtavasta otsikosta huolimatta teos on täynnä mielenkiintoisia anekdootteja harvinaisista postimerkeistä ja alueista, joissa niitä on painettu.

Bjørn Berge: Kartalta kadonneet – 1800- ja 1900-luvun unohdetut maat. Art House 2016.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!