Tutkimus: Etiopian, Meksikon ja Turkin vakaus heikentynyt eniten, Suomi edelleen vakain valtio

Tuoreen hauraiden valtioiden indeksin mukaan monet epävakaat valtiot saavat liian vähän huomiota.

Epävakaus on lisääntynyt monissa maailman maissa viimeisen vuoden aikana, eivätkä kehittyneet maat ole trendin ulkopuolella, käy ilmi tuoreesta hauraiden valtioiden indeksistä.

Yhdysvaltalaisen Fund for Peace -tutkimuskeskuksen tekemän indeksin mukaan Suomi on aiempien vuosien tapaan yhä maailman vakain valtio, ja sen jäljessä tulevat Norja, Sveitsi, Tanska ja Ruotsi. Hauraimpia valtioita ovat monet konfliktivaltiot: Etelä-Sudan, Somalia, Keski-Afrikan tasavalta, Sudan ja Syyria, joissa kaikissa on meneillään jonkinasteinen sisällissota. Vaikka monen epävakaimman maan tilanne on hyvin tiedossa, järjestö varoittaa, että monet epävakaat valtiot, kuten Senegal, Eritrea ja Mosambik, eivät saa kovin paljon huomiota medioissa.

Hauraiden valtioiden indeksi julkaistiin nyt 13. kertaa. Indeksissä pisteytetään 178 maata erilaisten sosiaalisten, taloudellisten ja poliittisten indikaattoreiden mukaan, jotta voitaisiin ennustaa erilaisia levottomuuksia. Mittareita ovat esimerkiksi ihmisoikeuksien toteutuminen, talouskehitys, väestöpaineet ja valtion legitimiteetti.

Hauraimpien valtioiden lisäksi huolta herättävät myös maat, joissa epävakaus on lisääntynyt viime vuosina. Viime vuonna kasvua tapahtui eniten Etiopiassa, Meksikossa ja Turkissa. Etiopiassa epävakautta on lisännyt hallituksen julistama hätätila, joka on antanut syyn käydä median ja toisinajattelijoiden kimppuun. Turkki taas on mennyt alamäkeä vuodesta 2011 alkaen, mutta viime vuonna tilannetta heikensi etenkin heinäkuun vallankaappausyritys ja sen jälkimainingit, analyysissä kerrotaan.

Epävakauden lisääntyminen ei ole kuitenkaan tyypillistä vain kehittyville maille, vaan myös esimerkiksi Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa vakaus on heikentynyt kiivaiden vaalikampanjoiden takia.

Osassa valtioista vakaus on parantunut, mutta oleellisinta on tutkijoiden mukaan seurata pitkäaikaista trendiä. Siinä parhaiten pärjää Kuuba, joka on viime vuosina tehnyt talousuudistuksia ja normalisoinut suhteensa Yhdysvaltoihin.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!