Raportti: Onnellisuus suurinta vauraissa maissa, raha ei silti ainoa tekijä

Rikkaat maat ovat maailman onnellisuusraportin kärjessä. Onnellisuus on kuitenkin rahaa mutkikkaampi kysymys, käy ilmi kyselystä.

Maailman vauraimpiin kuuluvat maat komeilevat tänään julkistetun maailman viidennen onnellisuusraportin listakärjessä. YK:n kestävän kehityksen verkoston julkistaman raportin mukaan maailman onnellisimmat ihmiset elävät Norjassa, Tanskassa, Islannissa, Sveitsissä ja Suomessa.

Raporttia varten haastateltiin yli 3 000:ta ihmistä kussakin tutkitussa 155 maassa. Heitä pyydettiin arvioimaan elämäänsä asteikolla 0–10. Keskimäärin tulos oli 5,3.

Raporttia julkaistaan, jotta päättäjät kiinnittäisivät enemmän huomiota ihmisten hyvinvointiin päätöksenteossa. Tutkijoiden mukaan tärkeimpiä tekijöitä onnellisuudessa ovat bruttokansantuote henkeä kohti, terveen elämän elinajanodote, se, että ihmisellä on joku, johon luottaa, kokemus valinnanvapaudesta, vapaus korruptiosta sekä anteliaisuus.

”Kuten monet maat osoittavat, raportti todistaa, että onnellisuus on vahvan sosiaalisen perustan tulosta. On aika rakentaa yhteiskunnallista luottamusta ja tervettä elämää, ei aseita tai muureja”, sanoo kestävän kehityksen verkoston johtaja Jeffrey Sachs tiedotteessa.

Onnellisuus vaihtelee paljon maiden välillä. Onnettomimpia maita ovat Keski-Afrikan tasavalta, Burundi, Tansania, Syyria ja Ruanda, joissa onnellisuuspisteet ovat keskimäärin vain hieman yli kolme, kun taas Norjassa ne ovat yli seitsemän. Raportissa kiinnitetäänkin erityistä huomiota Afrikkaan, jossa ovat kyselyiden mukaan onnettomimmat ihmiset. Esimerkiksi kymmenestä onnettomimmasta maasta kahdeksan on Afrikassa.

Tutkijoiden mukaan syynä saattaa olla esimerkiksi afrikkalaisten pettymys kehitykseen, joka on tapahtunut kolonialismista vapautumisen jälkeen – muutoksia, joita he toivoivat elämäänsä, ei tapahtunutkaan. Toisaalta afrikkalaiset ovat optimistisia tulevaisuuden suhteen, mikä voi lopulta olla itseään toteuttava ennuste, raportissa todetaan.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!