Maailman asekauppa kiihtyy yhä – suuntana Lähi-itä ja Aasia

Etenkin Lähi-idän maat ovat lisänneet aseiden tuontia, kertoo rauhantutkimusinstituutti Sipri. Lähtömaa on usein Yhdysvallat.

Aseiden vienti ja tuonti on käynyt viimeisten viiden vuoden aikana kuumempana kuin koskaan sitten kylmän sodan päättymisen. Syynä on asevirtojen kasvu Aasiaan, Oseaniaan sekä Lähi-itään, selviää Tukholman rauhantutkimusinstituutti Sipri tuoreesta tilastokatsauksesta.

Katsauksessa tarkastellaan tärkeimpien aseiden tuontia ja vientiä vuosina 2012–2016 ja verrataan niitä viisivuotiskauteen 2007–2011.

Asetuonti on tilastojen mukaan kasvanut eniten Lähi-idässä, 86 prosenttia. Esimerkiksi Saudi-Arabian asetuonti kasvoi 212 prosenttia, Qatarin puolestaan 245 prosenttia.

”Viimeisten viiden vuoden aikana useimmat Lähi-idän maat ovat kääntyneet pääosin Yhdysvaltain ja Euroopan puoleen pyrkimyksessään lisätä edistynyttä sotilaskapasiteettia”, sanoo Siprin tutkija Pieter Wezeman tiedotteessa.

Monet Lähi-idän maat käyvät tällä hetkellä sotaa. Erityisen paljon on kritisoitu Saudi-Arabiaa, joka pommittaa Jemenissä myös siviileitä. Muiden länsimaiden ohella myös Suomi käy asekauppaa Saudi-Arabia kanssa.

Aseiden tuonti on Siprin mukaan kasvanut myös Aasiassa. Intian asetuonti on kasvanut 43 prosenttia, ja se on maailman suurin aseiden tuoja. 

”Aasiassa ei ole mitään alueellista aseidenkontrollointivälinettä, ja Aasian maat jatkavat arsenaaliensa laajentamista. Kiina pystyy yhä enemmän korvaamaan asetuonnin omilla tuotteilla, mutta Intia on aseteknologiassa riippuvainen monien halukkaiden, kuten Venäjän, Yhdysvaltojen, Euroopan maiden, Israelin ja Etelä-Korean, toimituksista”, sanoo Siemon Wezeman, Siprin tutkija.

Aseiden viejämaista ykkösenä on pysynyt Yhdysvallat, jonka osuus maailman aseviennistä on kolmanneksen. Lähes puolet sen vientituotteista meni vuosina 2012–2016 Lähi-itään.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!