Artikkelikuva
Tyynenmeren saarten asukkaat juhlivat hiilitankkerin kulkureitin blokkauksen jälkeen Australiassa. Ohjaaja Josh Fox osallistui protestiin ja kuvasi koko tapahtuman dokumenttiinsa.

Kuinka oppia elämään tuhoutuvassa maailmassa?

Josh Foxin uusi dokumentti tarjoaa rakkautta ratkaisuksi ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa.

Veneilyä ja patikointia Perun sademetsässä. Paikallisten opastamana ohjaaja Josh Fox etenee yhä syvemmälle metsän siimekseen. Luonnon monimuotoisuuden ihailun jälkeen ohjaaja kääntää kameran kohti öljyputken vuotoa, jossa työntekijät yrittävät siivota ämpäreillä öljyä vedestä ilman minkäänlaisia turvavaatteita. Matka jatkuu kohti metsän loppua ja päättyy kuin seinään – hakkuualueelle. Kopterikamera nousee ohjaajan kädestä ilmaan ja paljastaa nopeasti karun näyn. Hakattua metsää on silmänkantamattomiin.

Gasland -dokumentistaan Oscar-ehdokkuuden saanut Fox näyttää uudessa elokuvassaan How to Let Go of the World and Love All the Things Climate Can’t Change konkreettisia esimerkkejä siitä, mitä tuhoa ihmiset ovat saaneet aikaan ilmastonmuutoksen, sademetsien hakkuiden, öljyputkien ja monien muiden kestämättömien energiaprojektien johdosta. Dokumentti nähdään osana Docpoint -elokuvafestivaalia.

 

Dokumentti alkaa juhlatuulella olevan Foxin tanssiessa Beatlesin tahtiin, kun öljyprojekti Delawarejoella ei toteudukaan. Lähimetsissä kävellessään ohjaaja kuitenkin huomaa, että ilmaston lämpenemisen takia yhä pohjoisemmaksi yltävä kuoriaislaji on tuhonnut puita hänen kotimetsästään. Näin Fox luo draaman kaarta, jossa luonnon moninaisuuden köyhtymistä esitetään konkreettisesti. Dokumentti pyrkii tekemään kansainvälisestä kriisistä henkilökohtaista näyttämällä tieteellisten faktojen ohessa anekdootteja ihmisten elämästä ympäri maailmaa. Ihmisten, joiden elämä on jo nyt ratkaisevasti muuttunut ilmastonmuutoksen vuoksi.

 

Dokumentin vahvuus on sen tapa tehdä varsinkin suomalaiselle yleisölle varsin abstraktista ilmiöstä hyvin konkreettinen. Se näyttää, miten puheet ilmastonmuutoksen vaikutuksista lapsenlapsille alkaa olla turhaa, sillä tuho on näkyvillä jo nyt esimerkiksi Pohjois-Amerikan hurrikaanien, mereen uponneiden saarten ja Lähi-Idän kuivuuden muodossa.

Elokuvassa haastatellaan myös maailman johtavia ilmastoasiantuntijoita, kuten 350.orgin perustajaa Bill McKibbeniä. Erityisen pysäyttävää katseltavaa ovat tietokonemallit, jotka näyttävät rannikkokaupunkeja merenpinnan nousun eri vaiheissa. Esimerkiksi New York tulee näyttämään tulevaisuudessa aivan erilaiselta kuin nykyään.

 

Elokuva kuitenkin pyrkii myös tarjoamaan ratkaisuja selvitä muuttuvassa maailmassa. Dokumentin nimen mukaisesti ohjaaja haluaa näyttää, kuinka rakastaa asioita, joita ilmasto ei voi muuttaa. Tai jotain sinne päin ainakin. Tämä onkin elokuvan heikkous, sillä elokuvan lopullinen sanoma jää hämärän peittoon.

Paikallisia esimerkkejä taisteluista suuryritysten öljyprojekteja ja vastaavia ilmastoa kuormittavia projekteja vastaan näytetään kyllä, mutta elokuvasta jää siitä huolimatta tyhjä ja voimaton olo. Ratkaisut ovat liian sidonnaisia tiettyihin ongelmien osiin ja ongelmapaikkoihin. Mitään kovin suuria ja maailmaa mullistavia ratkaisuja Fox ei tarjoa ja elokuvan jonkinlaisena teemana toimiva tanssi jää lopulta hieman ontuvaksi.

Kaikesta huolimatta elokuva on katsomisen arvoinen: se esittää ilmastonmuutoksen eri tavalla ja hyvin paljon konkreettisemmin kuin monet aiemmat samaa aihetta luodanneet dokumentit.

How to Let Go of the World and Love All the Things Climate Can’t Change Kinopalatsi 2:ssa 26.1. klo 21:30 ja 28.1. klo 16:00

Docpoint järjestetään Helsingissä 23.-29.1.2017. Lisätietoja: http://docpoint.info/

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!