Artikkelikuva

Pelastamassa maailmaa

Thomas Eitzenberger yrittää muuttaa mahdotonta. Maapallon asukkaiden tärkein yhteinen asia on pallo itse, mutta sen hyvinvointi on jäänyt kulutusyhteiskunnan jalkoihin.

Motto on yksinkertainen: Jos on jotain, mikä täytyy tehdä, se täytyy tehdä.

IT-alan ja laadunvarmistuksen freelancerina Itävallassa toimiva Thomas Eitzenberger, 47, käyttää puolet työviikostaan vapaaehtoistöihin.

Ruohonjuuritasolla toimivan maailmanlaajuisen End Ecocide on Earth -liikkeen vetäjänä Eitzenberger tukee sitoutuneita vapaaehtoisia tavoitteessaan perustaa kansainvälinen rikostuomioistuin ympäristön ja terveyden puolesta.

Vetoomus ympäristörikoksista esitettiin YK:n pääsihteerille Pariisin COP21-ilmastokonferenssin aikana joulukuussa 2015.

Järjestön kuulijakunta on myös kasvanut kansalaisjärjestötasolta. ”Nyt olemme rakentamassa yhteyttä valtioiden johtajiin. Tämä antaa toivoa, että voimme todella saavuttaa jotain.”

Eitzenberger uskoo kulttuurin muuttamiseen. ”Jos uskonnot, poliitikot, teollisuus, markkinointi ja mainokset painottaisivat, että meillä on vain yksi yhteinen maapallo, asiat olisivat toisin.”

”Talous ei ole kiinnostunut tästä näkemyksestä. Siksi meidät on aivopesty ostamaan uusia tavaroita”, Eitzenberger harmittelee.

”Monet johtajistamme uskovat, että me liidämme, mutta näin ei ole. Me hyppäsimme jyrkänteeltä ja vain kuvittelemme osaavamme lentää.”

 

Eitzenberger uskoo seurausten näkyvän jo tällä vuosisadalla. Hän kehottaa keskittymään tarpeellisuuteen valinnoissamme.

”Esimerkiksi, tarvitseeko sinun syödä ananasta joka viikko, kun maassamme kasvaa omenoita ja muita hedelmiä?”

”Toiseksi, jos haluat muuttua, älä tee kaikkea kerralla. Muutos tarkoittaa matkustamista, ja jos matkustat, sinun tulee pitää taukoja, katsoa taaksepäin sekä nauttia näköalasta, jonka olet jo saavuttanut.”

Vaimonsa kanssa Eitzenberger on siirtynyt paikalliseen luomuruokaan. Mitä ei löydy luomuna, Eitzenberger suosittelee hankkimaan vähemmän.

”Ihmiset tässä uusliberaalissa materialistisessa ajassa unohtavat, että kaksi tärkeintä asiaa ovat ilmaisia, eikä niitä voi ostaa: aika ja rakkaus.”

Eitzenberger toivoisi ihmisten miettivän enemmän myös maapallon hyvinvointia. ”Onko esimerkiksi välttämätöntä, että teollisuutemme kasvaa ja meillä on enemmän rikkautta ja hyvinvointia joka vuosi?”

Ennen kaikkea, Eitzenberger kehottaa oma-aloitteisuuteen.

”Kootkaa ryhmä ystävistä ja järjestäkää jotakin. Tärkeintä on astua ulos järjestelmästä, joka tekee meistä kuluttajia”, Eitzenberger päättää haastattelun rohkaisevasti hymyillen.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!